Снимка: БТА
fallback

През 2023 г. може да има цялостна, интегрирана, с висока степен на автоматизация система за управление по търсене и спасяване и за реакция при бедствия и аварии в българските морски пространства, каза днес във Варна главният секретар на ИА "Морска администрация" /ИАМА/ Петър Киров.

Той уточни, че в момента текат предпроектните проучвания, като финансирането - малко над милион лева, е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие плюс държавно съфинансиране.

Резултатите до момента бяха представени днес на работна среща между представители на ИАМА с Военноморските сили, "Гранична полиция", Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" /ДППИ/, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Новата интегрирана система ще стъпи върху тези, които са изграждани през годините, обясни Киров. Той уточни, че на европейско ниво такива системи са много малко. Възможности за наблюдение на морския трафик имат различни институции у нас - ДППИ, "Гранична полиция", ВМС, но техните системи имат различни функции, допълни Киров.

По думите му новата ще даде възможност за връзка и координация между структурите, като ще подпомага планирането на операции и ще дава алгоритми за изчисляване на райони за спасяване, движение на спасителните средства, комуникация, без да е насочена към наблюдение или управление на трафика в морето.

Новата система трябва да обхване и съвместния координационен център с Гражданската въздухоплавателна администрация, защото в него в момента няма интеграция, а само физическа близост на операторите, обясни още Киров, цитиран от БТА.

Той допълни, че за речното корабоплаване Морската администрация има друга инициатива, която ще бъде представена на работна среща на 8 октомври в Русе. На нея ще бъде дискутирана спасителната дейност по река, включително и нуждата от информационни и комуникационни системи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 4 години

Вий първо хеликоптер за спешна медицинска помощ купете нeкaдъpници такива

1

Радослав

преди 4 години

Вие системите на митницата толкова години не ги оправихте, в почти всяка държавна администрация им се срива сървъра през 2 часа, НАП го разбиха като дъвка от ученик, Електронно правителство нямаме, тоя бълнува за автоматизирана система, хаха. Егати вица, честно! Тоя на каква дрога е? Да не е сменил дилъра? Хаха ние още пращаме писма по птеродактили до НАП и НОИ. Като се пенсионираш и НОИ иска да обикаляш фирмите и да ти вадят наново цялата информация (която я има в НОИ), тоя електронна система!

fallback