Снимка: Правителствена пресслужба

Общ преглед
Премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни е известна със заводите си в автомобилостроенето.

"Страната ни е прекрасна дестинация, с много добро качество, с много добри възможности“, заяви министър-председателят пред български медии в Сеул по повод бъдещо сътрудничество с компанията "Хюндай".

Той посети днес Центъра за научноизследователска и развойна дейност на "Hyundai Motor Group", който се намира в гр. Хуасонг.

Българският министър-председател отбеляза, че решенията на компанията се вземат от членовете на бордовете и изрази надежда, че ще продължим да имаме успех в разговорите.

Заради продължаващите с Фолксваген преговори, навсякъде в света са чули за страната ни, каза още премиерът Той посочи, че по време на посещението с водената от него делегация в иновационния завод, страната ни е представила офертите си.

"Те бяха в България, ние - тук", заяви Борисов и уточни, че ако накрая "се харесаме и е взаимноизгодно", ще бъде положено началото на партньорство. "Но и сега правим доста неща за "Хюндай" в България", допълни министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Той акцентира още, че са възможни инвестиции от Република Корея в производството на батерии, акумулатори, в иновации и по отношение на суперкомпютъра, който от догодина ще е в България.

"Много добре познават България, останах приятно впечатлен“, изтъкна Бойко Борисов. Той припомни, че след като през 2017 г. премиерът на Република Корея е бил в България, доста се е увеличил стокооборотът между двете държави.

"Страната ни е привлекателна за инвестиции не само в машиностроенето, но и в сферата на туризма", добави българският министър-председател. Той подчерта, че целият Център за научноизследователска и развойна дейност на "Hyundai Motor Group" е бил с български знамена, надписи, дори на полицейските коли и мотори, което е ярък знак за отношението към страната ни.

"Стабилността в България се отчита, така че да бъдем търпеливи, нещата с инвестициите ще станат", обобщи Борисов.

Икономическият министър Емил Караниколов заяви, че една от най-големите южнокорейски компании в момента проучва България и още две държави за инвестиция, която е за над 1,5 милиарда евро.

По думите му проучването за инвестиции на "Хюндай" в България не е свързано с "Фолксваген".

"Фолксваген" търси къде да реализира завод за производство на бензинови и дизелови двигатели, докато намеренията за инвестиционен проект от Република Корея в батерии за електрически автомобили, не са свързани с "Хюндай", обясни той и допълни, че тези батерии могат да бъдат за редица компании.

Той бе категоричен, че когато става дума за инвестиции, транспортната инфраструктура е от изключително значение. Караниколов допълни, че отзивът от "Хюндай" е "да се свържем с европейската им централа, а това ще стане веднага щом се върнем в София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар