Снимка: Reuters
fallback

Българското правителство дава доста ясни сигнали през септември за отношенията с Русия, а какво е предизвикало влошаването им е трудно да кажем. Но безспорно има такова, каза доц. Александър Сивилов, преподавател в СУ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Изглежда странна забраната Решетников да посещава България, защото той сега няма своята роля в руското разузнаване, каквато е имал допреди реално една година. Абсолютно закъсняла мярка. Струва ми се странен и необясним ареста на Юрий Борисов, защото той няма достъп до класифицирана информация и не се знае да е имал такъв. Това изглежда като една безсмислена гонитба", каза Сивилов.

На подобен тип разпити и арести могат да бъдат подложени голям брой български граждани, включително хора като мен, които се занимават с руска история и гледат на нещата по различен начин от този на българското правителство. Тук стигаме до въпроса – къде минава тънката граница между сигурността на българската държава и репресията. Надявам се да не я прекрачваме, за да не стане България една от страните, които дават грешен пример за останалата част от света, подчерта гостът в предаването "В развитие".

"Какво разбираме под чуждо влияние и това кое е полезно и кое е вредно влияние? Ако сега това се прилага към хора с връзки с Русия, в следващ момент това може да се види и при хора, които имат връзки с Китай, или с други държави. Разчитам, че сме правова държава, ще се появят реални обвинения и на база на какво е осъществен този разпит и този арест. Ако има реални доказателства, ситуацията ще е коренно различна", заяви Сивилов.

Не смятам, че сме имали мека позиция спрямо Русия. Ако помните позицията на бившия президент Росен Плевнелиев, тя беше абсолютно ясна и категорична. Дори ако е имало разминаване между него и правителството в някои моменти, това беше проблем на управляващите. В последните години България, поне от гледна точка на политическия си елит, е абсолютно убедена в членството в ЕС, НАТО и в съюза със САЩ. България определено не е страна, която е в прекрасни и дружески отношения с Русия. Добре е да осмисляме позициите си и да търсим възможността за сътрудничество с колкото може повече страни, допълни доцентът.

Четете още: Към Русия трябва ясен знак, че търпението на България е изчерпано

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

295

Нищо ново

преди 4 години

Всичкото ***, на което се плаща за русофобска пропаганда се е изредило тук.

294

ognyanz

преди 4 години

До Анонимен 319, 320: С Русия не сме врагове и няма да бъдем. С Русия всички се съобразяват, независимо дали им харесва или не. Имаме ли нещо да делим с тях? Не са ни взели нито Северна Добруджа, нито Западните Покрайнини, нито Беломорска Тракия. А са ги взели Румъния, Сърбия и Гърция. Не пишете г'лупости

293

Анонимен

преди 4 години

С Русия сме врагове, фактически и де факто, така че какво мислят и правят въобще не ме интересува.

fallback