Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

"Иновациите и младежта" е новият ресор, който българският еврокомисар Мария Габриел ще поеме в следващата Европейска комисия. С какво ще допринесе страната ни за развитието на иновациите в Европа?

"Поемайки такъв ресор, трябва да си дадем сметка, че България е на дъното по иновации в ЕС и доста назад в световния индекс. Все още у нас няма достатъчно информация и добро образование по темата. Хубавото обаче е, че се поставя фокус и получаваме шанс за развитие", коментира в студиото на "България сутрин" експертът по иновации Леона Асланова.

Тя отбеляза още, че страната ни има потенциал в конкретни области от икономиката, в които имаме натрупани знания и опит, както и голям брой стартиращи компании, предлагащи различни конкурентни продукти и услуги. Такива са телекомуникациите, здравеопазването, леката промишленост.

"В момента най-голям брой стартиращи компании пробват със софтуерни продукти, тъй като е най-лесно и най-гъвкаво. В повечето случаи се изисква и малко финансиране. В този сектор България безспорно има потенциал за напредък", допълни Леона Асланова.

Пред Bulgaria ON AIR eкспертът заяви, че за да бъдем наистина добри, е нужно да имаме национални политики в областта, конкретни проекти, по които да се работи, както и важни за обществото теми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

bafff

преди 4 години

абе тези сектори са за целия ЕС бе, няма никакво значение етноса на комисарите, парите и програмите са за всички 27 държави 500 млн население.това са пари за малцинства, ще се нагушат яко техните организации, нпо-та, бхк и пей сърце, после ще гласуват дружно да се отблагодарят като условие за тези пари и колелото се върти.това са пари за лгбт, за ***, феминистки дето прокарват затвор за съпруга за вербално насилие, затвор ако и кажеш кифла,не глоба, не развод, а затвор, чудесно, и ние баламите наливаме милиарди за тези нпо-та.

12

Изтъкнат специалист

преди 4 години

Трябваше да ни дадат топ ресора Пеене и солфеж!

11

Анонимен

преди 4 години

Хайде стига сте венцехвалили всякави ресорчета,пришити към поредната калинка!Пак имаме големи "шансове".Ами и преди,когато хептен се "електронизирахме",с връх на електронизацията,НАП,пак имахме големи шансове!Ами такива имахме,когато ни набутаха в бандата НАТО и в кошарата ЕС!ВСе "големи" шансове,а се набутахме в единствената реалност -ВЕЛИКОТО И НЕЗАМЕНИМО ПОСЛЕДНО МЯСТО,С ЕДИНСТВЕНАТА ПЕРЕСПЕКТИВА,ДЪЛБАЕНЕ НА ПОРЕДНОТО ДЪНО...ДО СВЪРШЕКА НА ДЪРЖАВА И НАРОД!Ех,овце,вце-е!Бе-е-е!

fallback