Снимка: архив, Булфото

След жестоките убийства, белязали страната в последната година за пореден път се заговори за промяна в Наказателния кодекс. Според него, сега извършилите тежки престъпления могат да намалят присъдата си с една трета, ако направят самопризнание.

Още по темата

Така осъденият за жестокото убийство на Виктория Маринова - Северин Красимиров получи 30 години затвор, след като се призна за виновен и поиска съкратен процес. Така той ще е на свобода, когато навърши 51 години.

"За нито един човек, който е загубил някой близък такава присъда не е справедлива, тъй като, ако трябва да сме точни, той ще излезе от затвора на възраст 50 години - възраст, в която съвсем спокойно може да причини нещо такова на мен, на моята дъщеря, на някой друг обикновен човек. Така погледнато присъдата определено не е справедлива, обясни бившият съпруг на Виктория Свилен Максимов пред bTV.

По думите му, с така разписаните текстове в Наказателния кодекс у близките на жертвите остава чувството, че извършилите престъпление имат повече права от тях. "Отново апелирам към законодателя - направете така щото пострадалите да имат повече права, те да почувстват, че са някои, те да почувстват вашата закрила, а не да чувстват за пореден път, че някой решава вместо тях".

Според специалиста по наказателно право адвокат Марин Марковски, във сички случаи, в които има умишлени убийства, не трябва да се допуска съкратено съдебно следствие: "Трябва да се премахне съкратеното съдебно следствие само за тези случаи, като съдията може да определи наказание. Следователно това, че не се намалява с 1/3 след самопризнание не лишава  съда от възможността да отмери справедливо."

По думите му, съкратената процедура създава настроения на притеснения и това е основателно. "Убиец на дете съкращава живота и на близките му. Когато става въпрос за погасяване на човешки живот е много мъчително. Реакцията на хората е срещу това доживотните присъди на ужасните престъпления да бъдат намалявани", каза Марковски и допълни:  "Въпросът за отмъщението, наказание на злото е естествен. Всеки го носи в себе си, но мъдростта на закона е прецизна. Аристотел го е казал - наказанието е да превъзпита. Разбира се, трябва да е справедливо, да предпази хората, които носят в себе си "лошия дух". От една страна да накаже, да предпази и да предпази обществото този "вампир" да не е сред спокойните хора".

По думите му, не е вярно, че убийците се разкайват. Според адвоката, това го има в литературата, в живота - те са опасни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase