Кристиан Вигенин. Снимка: БСП

Властта да спре с импровизациите във външната политика, защото може да се окаже опасно. За това призоваха от БСП, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че вече не ни интересува присъединяването към Шенген, а Министерството на външните работи реагира остро на готвената от посолството на Русия „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“.

„Нашият призив към правителството е да се води една по-балансирана, координирана и съгласувана политика и да не се прави отстъпление от широко споделените национални приоритети на България“, настоя зам.-шефът на НС и ексвъншен министър от БСП Кристиан Вигенин.

Според него изказването на Борисов за Шенген е в противоречие на един дългосрочен приоритет, по който има много широк консенсус.

Още по темата

Освен това позицията на премиера не съответствала на интересните на страната ни.

„Искам да кажа на хилядите българи, които чакаха това лято на границата, че ако България беше в Шенген, нямаше да има гранична проверка с Гърция“, коментира Вигенин.

Той коментира и според него неочаквано ненужно острата и агресивна позиция на МВнР във връзка с изложбата на посолството на Русия. Външното министерство вчера заяви, че съветва руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

Според Вигенин с остротата на позицията си външното ни министерство поставя под въпрос, а може би дори отрича, ролята на СССР в победната над нацизма през Втората световна война.

„Това, съчетано с факта, че нито правителството, нито МВнР си направиха труда да отбележат началото на Втората световна война, ни кара да си задаваме някои въпроси каква е насоката на политиката, която се води и дали в някаква степен не се оправдават престъпленията на нацизма“, скочи той.

Вигенин предупреди, че позицията на министерството е в противоречие с друг приоритет – този път на Изток, за нормализирането на отношенията между България и Руската федерация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase