Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Обсъждат се активно нови правила за определяне на минималната работна заплата. Това е втора стъпка след зараждането на идеята за минимално възнаграждение според това кой какво работи.

"Никой не може да каже, че в момента минималната работна заплата не е близо до реалността, защото няма обективен начин, по който това да се измери. То е въпрос на баланса на силите между синдикати и работодател, и на натиска на обществото върху правителството", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал обясни, че минималната работна заплата се определя субективно - възнаграждението се залага в средносрочната бюджетна прогноза и тя се следва.

"Пледираме да има договорен механизъм, както и идеи за договаряне на отделни минимални заплати по икономически дейности", посочи Дечев.

Григорова обясни, че ако пристъпим към тази промяна, тя ще се състои, след като браншовите организации на синдикати и работодатели преговарят и това, за което се договорят, ще бъде записано като минимална работна заплата.

"Колкото и ненаучно да звучи, че две страни са седнали от двете страни на масата и нещо се разправят, в крайна сметка резултатът е реалистичен и добър", посочи Дечев пред Bulgaria ON AIR.

Експертите обаче се съгласиха, че би отнело доста време, за да се приложи конкретната мярка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Anonimen

преди 4 години

Нищо не става вече от тая държава спасението е само на вън те в сумалия са по добре от нас

21

лично мнение

преди 4 години

По тая логика в университетите у нас да се изучава само специалност ,, ДЕПУТАТ". Затваряйте другите специалности,никой след като завърши, НЕ иска да е с нископлатена работа ,а с тоя закон излиза,че няма начин да получава по-висока заплата. Тогава нека бизнесЪТ си търси ,, специалисти" от Африка.

20

Вангу

преди 4 години

Само това ще ви напиша-Домузчиев съсипа Бг футбола ,сега съсипва Бг работника и работоспособният българих хваща терминал2.Домузчиев трябва да се изолира от управлението на България ,иначе нява да остане един свестен бял работник тука...

fallback