fallback

Общ преглед
28 млн. лв. отпуска правителството за обезщетения и прилагане на мерки срещу африканската чума по свинете.
Прогнозните разходи за борба със заболяването са в размер на 23 млн. евро, които са поискани от ЕК на 14 август.

Очаква се след одити и проверка на взетите у нас мерки, Брюксел да съфинансира 75% от тях, съобщи земеделският министър Десислава Танева след заседанието на МС.
Oще по темата
33 огнища са регистрирани при домашните свине към днешна дата. В последните две седмици няма нито едно ново огнище. За август са регистрирани 5, докато през юли 28, което, по думите й, показва тенденция на рязък спад.

При дивите свине има 52 регистрирани случая. В тази връзка са обявени 43 инфектирани зони в 10 области. Министърът уточни, че има изготвен план за годината за депопулиране на дивата свиня. Изградени са 450 капана към момента, а намалението на популацията е с 2000 диви свине в резултат на различни мерки.

Танева съобщи, че експерти на ЕК са на проверка на терен в Северна България за начина на прилагане на мерките.

Ревизията ще продължи три дни. Ще се съобразим с всички препоръки, които получим, заяви министърът.

Отпуснатите днес средства се предоставят на БАБХ чрез бюджета на земеделското министерство. Парите ще бъдат за компенсации за засегнатите от болестта животни, за разходи по дезинфекция, унищожени суровини и всичко, свързано с мерките за борба с болестта.

След 1 септември започва изплащането на обещаните 300 лв. на почистено лично стопанство по изготвените списъци и подадени заявления.

В размер на 1 млн. лева ще се направи корекция по бюджета на министерството за предоставяне на средствата за това изплащане, уточни Танева и допълни, че има готовност за отпускане на допълнителни пари, ако се наложи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

123

преди 4 години

Ако някой има познат на който прасето му е умряло от чума да напише коментар. Аз не познавам такъв.

16

Георги Илиев Митев

преди 4 години

БОЙКОУСПОКОЯВАЩИ ЗА НАС СА БЕЗ ПАРИ. И ВИЖДАМ ВЕЧЕ АЗ БОЖЕСТВЕНА ГЛАВА (ДА КАЖА ТУК ПОХВАЛНИТЕ СЛОВА). ТРИ ПАПИ ПО ГЛАВАТА ГО ГАЛИЛИ И БОГОВЕТЕ НИМБА МУ БЛАГОСЛОВИЛИ.Автор: Георги Илиев Митев Град София (2019).

15

Георги Илиев Митев

преди 4 години

СВИНЕТЕ ГИ ТРЪШНА ЧУМА. СКЪПИТЕ ДОМАТИ КАТО ГУМА. ЩЕ СЕ ХРАНИМ ЗАНАПРЕД ИКОНОМИЧНО И ЩЕ ОЦЕЛЯВАМЕ БИОЛОГИЧНО.Автор: Георги Илиев Митев Град София (2019).

fallback