Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Вицепремиерът Марияна Николова, която беше назначена за шеф на Съвета по киберсигурност, отсече, че  не приема новия си пост като капан.

Oще по темата
"Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като "горещ картоф", добави тя пред Нова тв.

"Функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. Що се отнася до технически и информационни компетенции, аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията IT Card", обясни Николова.

Съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби.

В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ.
Николова посочи, че Съветът ще има задача да изготви Стратегията по киберсигурност.

"Това е орган, който е координационен. Съветът ще трябва да подготви Стратегията по киберсигурност  и, след като бъде определен националния координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията", уточни вицепремиерът.

Николова обяви, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието по отношение на кибер рекета. „След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор”, обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

236

Анонимен

преди 4 години

122,Разсмя ме. Точно за тази сценка се сетих. Ама и продържението с click, right click, double click.... Ама и оная така стана шеф на ИТтата като баш познавач. Само нашата мома Калинка, пардон, Марианка, да не вземе да пази интернета да не го счупи като в оная сценка с борда на директорите...

235

гоуема работа е таз

преди 4 години

Видове ITcard тестове:Тестът се състои от свободно избираеми модули, които покриват най-често използваните офис приложения, използвани в ежедневната работа - текстови редактори, таблици, презентации, интернет, включително браузъри и различни системи за управление на електронна поща. Групирани са в 7 модула в областите интернет, Microsoft Office и OpenOffice:Internet & E-mailMicrosoft WordMicrosoft ExcelMicrosoft PowerPointOpenOffice.org WriterOpenOffice.org CalcOpenOffice.org Impress

234

IT

преди 4 години

Ако малкото и меко парче месо между краката на Винкела е компютър , то може и да разбира.И ако такива умения имат всичките и колежки от бардака ще имаме страхотна комисия по киберсигурност. Вместо антивирусни ще използваме противозачатъчни , вместо защитни стени -презервативи , вместо криптиране-тампони.И ще цъфнем като емблематичния гербер вързан за винкел, че бързо клюмва.

fallback