Снимка: Reuters

Българският икономист Кристалина Георгиева е кандидатът, издигнат от ЕС да ръководи Международния валутен фонд на мястото на Кристин Лагард, пише македонското електронно издание “Фактор“, цитирано от агенция "Фокус", като коментира, че западните страни диктуват избора на лидер за тази толкова важна финансова институция, и най-вероятно между тях вече има консенсус именно малко позната личност от Източна Европа да заеме длъжността.

65-годишната Георгиева е дясноцентрист, отраснала в България по времето на комунизма. Тя се изкачи уверено до високите етажи на управлението на Световната банка, като през 2017 г. стана нейн изпълнителен директор – вторият по важност пост в институцията. Преди това е работила като еврокомисар за международното сътрудничество и занимаващ се с бюджета на Съюза.

Още по темата

Преди повече от година тя качи в своя профил в "Тутър“ черно-бяла снимка на своето семейство, придружена от текста: "Бабите ми и дядовците бяха малко образовани. Родителите ми завършиха средно образование. Аз бях първият човек в семейството, който е получил титлата "доктор на науките“. От българско село до изпълнителен директор на Световната банка“, добавя тя.

На Георгиева се гледа като на човек с "пряк допир“ до нещата, коментира агенция Reuters, цитирана от македонската медия. Според американската агенция българският икономист си е изградила образ на защитаващ човешките права политик, както и с твърда позиция срещу климатичните промени. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase