Снимка: архив "Булфото"

БСП разкритикува остро правителството в последния парламентарен ден преди ваканцията на депутатите. Соцлидерката Корнелия Нинова заяви в декларация от името на групата, че сесията на парламента приключва с две тежки кризи - атаката срещу базата данни на НАП и чумата по свинете.

БСП иска отмяна на санкциите срещу Русия. Неефективни са!

На правителството беше дадена тежка оценка, че една цяла нация е хакната, втора криза е чумата по свинете. Европа даде оценка, тя каза, че правителството не си е свършило работата и България може да изгуби цялото свиневъдство заради небрежноста на управляващите, заяви Нинова. Тя не пропусна да атакува лично премиера Бойко Борисов, който наскоро подкара катер, преди да наблюдава морско учение.

"Борисов държи кормилото на влак, на катер, на електрокар, на тротинетка може би, но няма кой да държи кормилото на страната", заяви Нинова. Според нея е безотговорно, че вместо да излезе пред народа в тези кризи, премиерът коментира събора на левицата на Бузлуджа.

В декларацията от името на БСП бяха критикувани приети закони от управляващите. По думите на Нинова най-големите европейски компании и авторитетни държави обжалват концесията на летище София.

Има ли друга обществена поръчка в България, която да е обжалвана от всички участници, освен от спечелилия – не, попита риторично Нинова.

Като резултати от законотворческата дейност на депутатите от управляващото мнозинство, тя посочи увеличени цени на тока за бизнеса, пустеещи плажове и липса на приходи в туризма, липса на реална борба с прането на пари и др.

Актуализирахте бюджета, ефектът за държавата е близо 2 млрд. нов дефицит и 500-600 млн. дълг. В здравеопазването се затварят болници, хората нямат достъп до здравеопазване, каза още тя и допълни, че има предложен модел, който се отхвърля от абсолютно всички засегнати. Като алтернатива Нинова заяви, че БСП е предложила намаляване на ДДС на лекарства и храни, данъчни облекчения за родители за отглеждане на деца, преизчисляване на всички пенсии. Има пари, въпросът е за какво се харчат, смята Нинова.

Соцлидерката обвини премиера Бойко Борисов за това, че е издигнат само един кандидат за главен прокурор. Тя заяви, че БСП ще предложи наесен промени в Закона за съдебната власт, с които да се наложи съдебен контрол върху актовете на прокуратурата.

Според нея тогава цялата енергия ще бъде хвърлена в изборите, „но и те ще минат и ще застане най-важният въпрос за бюджета, за стимулите за икономиката, за увеличаване на доходите, за намаляване на неравенствата, за общинско и държавно здравеопазване, за справедливостта и съдебната реформа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase