Снимка: Reuters
fallback

Вече е официално - България ще закупи 8 нови изтребителя F-16 блок 70 от Съединените американски щати, а днес рано сутринта сделката беше обнародвана в Държавен вестник.

Обнародвани са и Договорът за индустриално сътрудничество, както и актуализацията на бюджета за сделката, съобщава БНТ.

Oще по темата

България има срок до 3-5 септември да преведе парите по договорите, или общо 2,2 млрд. лв. За тези пари страната ни ще закупи 8 нови самолета за нуждите на ВВС.

Първите 4 се очаква да пристигнат приз 2023 г., а останалите - през 2024-а.

Така и последната официална процедура по изпълнението на мегасделката е факт. Очаква се парите да бъдат депозирани в банката на Федералния резерв.

"Процент и половина ще е доходността им", обясниха пред БНР служители от Министерството на Отбраната.

Края на сагата с купуването на нови изтребители на българските военновъздушни сили идва след няколкогодишни преговори, няколко спрени опита за закупуване на други самолети, президентското вето на Румен Радев и неговото категорично отхвърляне на депутатите от 44-тото Народно събрание. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

296

от Виетнам

преди 4 години

До До 341 Абе *** какви F16 във Виетнам бе награмотник?Я виж колко десетки руски таралясника дадоха фира във Виетнам.Там летят F4 Фантом и Сейбър и отново сметката е катастрофална за руските ***

295

До 341

преди 4 години

Мой човек, не е лошо да видиш колко са свалените американски самолети във Виетнам и колко в Корея.Полезно е за надъхани разбирачи като тебе.

294

До 341

преди 4 години

Ха, ха ...Абе луд ли си и ди от лиси, от къде ги цедиш тези измишльотини бе???Дай източника за тази дебела лъжа, да видим от къде ги взимаш тези глупости. Имаш ли идея колко са 100 самолета бе, наивник?Ние тук се радваме на 8, които още ги нямаме, ти пишеш за 100.

fallback