Общ преглед
Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху договорите за покупка на изтребителите F-16 от САЩ.

Народните представители ратифицираха отново четирите договора със 128 гласа „за“, 73 против и трима въздържали се.

Още по темата
Преди да приключат дебатите зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че е погрешно да се сравняват договори между държави, за които не знаем параметрите.

По думите му не е редно и да бъдат разкривани отстъпките, които са направени от САЩ, но и сега чакаме конгресът да одобри 60 млн. долара намаляване на общата цена.

Той изтъкна и това, че САЩ нямат ратификация и следват своето законодателство при сключване на договорите.

По време на дебата за ветото спорът между управляващите и опозицията се концентрира върху въпросите в коя икономика инвестираме с покупката на изтребителите F-16 от САЩ, има ли скрити разходи, колко рисково е да изберем именно тях.

Управляващи и опозиция се сблъскаха и за това дали мотивите на държавния глава за ветото имат реално основание.  Румен Гечев от социалистите отново повтори възраженията на БСП срещу условията на договорите и настоя, че инвестираме в рисков и скъп проект. Той припомни и отменения конкурс за "Грипен".

Да стискаме палци шведската страна да не заведе дело за спечелен и отменен конкурс, ако се отиде на международен арбитраж, нашите разходи ще нараснат. Правителството на ГЕРБ отмени законен международен конкурс и вкарва нашата държава в приключение, заяви той.

Гечев даде пример с Финландия, като посочи, че там преговорите за подобна покупка ще завършат в края на втората година с конкурс за обществена поръчка, докато тук "препускаме за няколко седмици".

Финландците не искат да купуват модел, който не го купуват и американците. Не сключвайте унизителни договори на безусловна капитулация, призова социалистът управляващите.

Той заяви и че от американска страна договорите били подписани от началник на отдел.

С шофьора на рейса на Пентагона ли е подписан договор, попита Гечев.

Милен Михов от ВМРО репликира, че разходите за въоръжение са инвестиции в националната сигурност. Според него дебатът по темата е бил много широк и публично отразен, а в мотивите на президента личи "почти назидание към НС". "В тези мотиви няма нито един аргумент за връщането, има оценки, опасения, наставления, но нямаме аргумент и така не е изпълнено конституционното условие връщането да бъде мотивирано", настоя той.

Според Тома Биков от ГЕРБ с ветото си президентът е решил да спъне модернизацията на Българската армия.

По думите му по време на назначеното от държавния глава служебно правителство с премиер Огнян Герджиков е било направено най-непрозрачното нещо, като е взето решение без парламент в полза на самолетите "Грипен".

Биков коментира и че Радев е говорил, че авицацията ще бъде приземена, че няма самолети, а когато има решение за покупка на такива, пречи. Той каза още, че "толкова смешно вето не е имало", затова опозицията повтаряла едно и също.

ДПС ще подкрепи Закона за ратификация на международните договори. Според Йордан Цонев за покупка на такава военна техника, касаеща националната сигурност, става въпрос не само за пари и условия, а за сигурност, партньорство и какъв е нашият стратегически избор.

Според "Воля" покупката на самолети е излишен разход при сегашното положение на българите. С тези 3 млрд. лева няма да се сложи точка на разходите, напротив, те ще продължават да се увеличават. Искаме проверка на работата на преговорния екип, защото смятаме, че е действал некомпетентно и в ущърб на България, каза Слави Нецов.

НФСБ няма да подкрепи ветото, но ще гласуваме против закона, заяви Валери Симеонов.

По думите му мотвите на президента са лишени от същество, популистки и представляват намеса в работата на Народното събрание, което е в противоречие с принципа за разделение на властите.

Г-н президентът е наложил това вето неискрено и лицемерно, за да спечели публични дивиденти, заподозря Симеонов.

Той посочи обаче, че законът за покупката няма да бъде подкрепен, защото българското НС било унизено от правителството, което му прехвърлило отговорността, вместо да вземе директно решение, унизени били още Италия и Швеция с промяна на условията на поръчката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар