Снимка: архив, Reuters
fallback

Депутатите приеха окончателно актуализация на бюджета и така осигуриха средствата за сделката за купуването на новите изтребители F16.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО парламентът реши да се увеличи размерът на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2,1 млрд. лева. БСП, "Воля", НФСБ и "Атака" бяха против.

Тъй като по време на дебата не бяха направени предложения за промени между първо и второ четене, управляващите предложиха актуализацията на бюджета да бъде разгледана и на второ четене. Това предизвика гнева на социлиастите, но в крайна сметка законът бе приет окончателно.

Oще по темата

Четирите договора за покупката на новите изтребители и въоръжението е на обща стойност 1, 256 мрд. долара или около 2, 198 млрд лева. Затова правителството реши на военното министерство да бъдат отпуснати допълнително 2,1 млрд. лева за закупуването на 8 изтребителя F-16 блок 70.

Предвижда се също така през тази година да не бъдат разходвани 271 млн. лв., които са за реализиране на други проекти за модернизация на армията.

Така се предвижда увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1 829,0 млн. лв. до 2 228,3 млн. лв.

Парите за изтребителите ще се платят наведнъж, тъй като досега българската държава няма големи доставки на въоръжение от САЩ.

По време на дебатите БСП се противопостави авансово да се плащат на САЩ милиарди за изтребителите.

"Най-бедната страна в ЕС ще финансира държавния дълг на богатата и високо развита страна САЩ - затова не сме съгласни авансово да се плащат 2,3 млрд. лв. срещу чертеж за F-16", скочи червеният Румен Гечев.

Колегата му Георги Гьоков пък определи сделката като: "на гол тумбак чифте пищови". Той посочи и че няма как да респектираме когото и да било с 8 изтребителя.

Соцдепутатът Михаил Христов добави и че щом управляващите актуализират бюджета за изтребителите, вече нямат право да казват, че няма пари за болни деца, хора с увреждания и болници.

Според шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова пък момента е подходящ и във финансовите възможности на държавата да закупи новите изтребители. Тя обясни и че САЩ иска парите  да се платят наведнъж, защото за първи път ставаме клиенти на американското правителство. Също така нямали и гаранции дали при разсрочено плащане в следващите години наистина ще се изплатят парите.

"Ако ГЕРБ не е на власт, е почти сигурно, че тези пари няма да се платят", настоя Стоянова.

Йордан Цонев от ДПС също застана зад покупката на самолетите и каза, че е съвсем нормално това да се напарви именно от партньор като САЩ.

"Дали цената е такава или друга, това е инвестиция в сигурността на държавата. Националната сигурност е много скъп продукт, без нея няма свобода, а свободата няма цена", настоя той и добави, че дори е било грешка да има процедура за избора на изтребители и конкурс, защото това е било обида за партньорите на България.

Цонев изтъкна и че без гласовете на движението е нямало да бъде възможно купуването на самолетите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Един

преди 4 години

ГЕРБ са отдел кражби и продажби на бившата БКП! Комисионните са важни, за разлика от жизнения стандарт на населението в България.

54

Анонимен

преди 4 години

Ми щом имат пари да платят на лекарите и медицинските сестри във Враца. Нали за всичко има пари. Баси и смотаната държава. Хората гладуват и студуват, здравеопазването е нула, личните ни данни изтекоха и всеки първолак може да се окаже ало-измамник, обаче 2 млрд. за изтребители винаги има. Повръща ми се. Очаквайте скоро да получавате имейли от измамници на произволни теми. Информацията ви е онлайн, всеки с гугъл транслейт може да разбере кое какво е и да измисли схема как да ви го вземе.

53

Анонимен

преди 4 години

Ревът защото парите ще отидат за отбрана и те няма да могат да ги откраднат.

fallback