Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Демонополизация на Здравната каса и възможност на здравноосигурените лица да избират осигуряване в частни фондове предвижда новият здравноосигурителен модел. Той ще бъде представен днес от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на кръгла маса в НДК.

Частните фондове трябва да са набрали един милион лица, за да стартират. Лицата, които не са избрали фонд, остават осигурени в НЗОК.

Застрахователните дружества, които искат да работят в основния здравен пакет, ще трябва да се прелицензират в основния здравен модел.

Частните здравни фондове са задължени да записват всички желаещи лица.
Oще по темата


При изпадане на фонд в несъстоятелност пациентите автоматично се прехвърлят към Здравната каса.

Според новия модел здравната вноска става осем на сто.

По този повод бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров коментира пред БНР начина, по който здравното министерство прави реформата.

"Ако намерението е националната каса да остане за социално слаби, а всички останали да се застраховат от фондове, които са търговски дружества и които ще генерират печалба, това си е американски модел, само че американският модел не работи с 4% от брутния вътрешен продукт, а със 17", изтъкна той.

Петров, който е поддръжник на демонополизацията на касата, е скептичен, че моделът, предлаган от министър Ананиев, изобщо ще проработи у нас заради високите изисквания към фондовете.

"Тези фондове ще изискват отделен лиценз и това е правилно. Вторият проблем е, че тези фондове ще работят по Закона за застраховането, а касата - по Закона за здравното осигуряване, при положение че вършат една и съща услуги. Имайте предвид и че разходите на фондовете, в сравнение с Касата, са доста по-големи. Фондовете ще имат издръжка, печалба, гаранциони влогове. Щом се набират осигурени, това значи и разходи за брокери, за комисион", обясни тезата си медикът.

Според него, този така наречен "американски модел" е изключително неефективен и никъде в света не се следва за пример“.

"В България има един континент от около 500 000 души, които могат да излязат на частно осигуряване и да ти плащат някаква компенсаторна минимална вноска в Касата, на този етап. С течение на времето това може да стане и повече", убеден е д-р Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 4 години

Няма как ДС заработи докато здравеопазването не стане електронно- пациентска информация, електронно заплащане от пациенти за прегледи и процедури и съответно касата плаща електронно на болници и лекари. Данъците в България трябва да са прогресивно разстящи и процент от годишната заплата да се удържа за здравна осигуровка, за лица вземащи високи заплати ако нямат допълнително частна осигуровка да им се налага допълнителен данък към държавната за здравеопазване. Защо отхвърлиха Австралийския моде

41

циник

преди 4 години

Министеро на болестите , внезапно загуби съвестта си , разболя се от тежко дебелоочие и неконтролируема алчност. Синдром на лицемера . Положителен симптом на хематома - червен , син , зеленикав , жълт . Бояджия от класа , винаги готов да е в полза на майка България и чичко Сорос.

40

Анонимен

преди 4 години

Някакво Анани неговите шмекери ли ще разиграват целия народ? Край със свободния избор на лечебно заведение и специалист, допащане за всичко и Застрахователно робство. Нещо като Османското робство, същите права ще има пациентът. Посягат на социалната ни свобода.

fallback