fallback

Общ преглед

Опозицията бойкотира заседанието на парламента в петък, но пък шефката на НС Цвета Караянчева отвръща на удара, като събира законотворците извънредно във вторник.

Дневният ред ще бъде същият като този на провалилото се в петък заседание – поправките в Изборния кодекс, с които пада машинното гласуване на местния вот.

От БСП обаче пак няма да се регистрират, защото са категорично против отмяната на гласуването с машини.

„Обидно е, че днес, когато честваме 28 години от приемането на новата Конституция, се случва този срамен акт, колеги бяха в пленарната зала и не се регистрираха“, коментира Караянчева.

Депутатите запразниха още в петък, НС остана без кворум

Тя призова депутатите от опозицията да се мобилизират и да се подготвят по темата с измененията в Изборния кодекс, защото те ще бъдат обсъдени задължително.

„Има още три седмици за работа и моля всички да се мобилизират и да работим пълноценно“, каза шефката на НС.

Соцлидерката Корнелия Нинова обаче отсега даде заявка, че левицата отново ще бойкотира заседанието, когато в дневния ред е Изборния кодекс.

„БСП последователно и твърдо е за машинното гласуване. То гарантира честен и прозрачен вот, а опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите, подправяне на резултатите, което е антидемокрично и против правовата държава“, скочи тя.

Според нея ГЕРБ за пореден път си позволяват да нарушават конституционните принципи на демокрацията, на правовата държава и на правото на свободен избор.

„Винаги, когато сме обсъждали изборните правила, а това беше само преди 5 месеца, отново водихме този дебат. Сега отново си позволяват само три месеца преди изборите да променят правилата в движение, без да се съобразят с общественото мнение“, обвини червената шефка.

Според нея управляващите винаги „на инат“ отхвърля предложенията на опозицията.

„Позицията ни за Изборния кодекс е твърда и това беше и един от аргументите ни да напуснем парламента заедно с преференцията. Изглежда, че от ГЕРБ са притеснени за местните избори“, коментира още Нинова.

Според шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова явно на депутатите от БСП им липсва въображение, след като за пореден път бойкотират работата на НС, така както направиха и преди евровота, когато отсъстваха от заседанията в продължение на три месеца.

„Консолидираната опозиция в лицето на БСП и ДПС провали днешното заседание. Действията на опозицията са същите, както и преди европейските избори, заявлението им, че ще бъдат конструктивни и ще променят поведението си, се оказаха лъжа“, коментира тя.

Дариткова се надява, че все пак опозицията ще осъзнае, че е по-добре да се борят с мнозинството с дебат в пленарната зала, а не „с подли номера, които не отговарят на претенциите им за отговорни политически партии“.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък се закани, че БСП и ДПС ще си понесат последствията този път, но отказа да уточни точно по какъв начин ще стане това.

„Не препоръчвам на т.нар. опозиция да влиза в същия режим, в същата спирала на падението, в което беше влязла в предните няколко месеци, това не е здравословно, а и този път няма да й се размине, но няма да кажа какво точно имам предвид“, коментира той.

Според него БСП и ДПС „театрално го играят контра на разумните и полезните за обществото предложения, но това ще е за тяхна сметка“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Нищо ново

преди 4 години

До Анонимен: Дали 40% брак? Това пък откъде го измисли. От ЦИК умишлено бавеха доставката на машините, не обучиха навреме комисиите как да ги използват. И по балкански тертип, вместо да махнат некадърниците от ЦИК, гербаджиите искат да махнат машините. Голямото предимство на машините е, че при тях няма невалидни бюлетини. Там е проблема. А при хартиените - само едно драсване е достатъчно. Както ги разнасят с чували, не е и трудно да се направи. На последните избори имаше 10% невалидни бюлетини

17

Анонимен

преди 4 години

МАХАЙТЕ тия машини!Дадоха 40% брак на евроизборите.НИКОЙ В ЕС, НЕ ГИ ПОЛЗВА!

16

Анонимен

преди 4 години

Караянчева, а не ли по-срамен акта да отменяте с нелепи обяснения машинното гласуване?!? буквално седмици преди изборите пак се опитвате да хитрувате с ДС-арски методи и техники. срам и позор сте за тази страна! вървете си доброволно!

fallback