Снимка: Галъп
fallback

Масово разочарование на българина от политически партии и политиците като цяло. Това показват резултатите от социологическо проучаване на "Галъп" и БНТ по въпроса защо не гласуваха българите на европейските избори.

Страната ни направи известно изключение от европейската тенденция за висока активност на отминалите европейски избори. Гражданите на нашите съюзници в ЕС бяха доста активни и успяха да направят големите промени в бъдещият Европейски парламент.

Изследователите коментират, че са се опитали да накарат негласувалите да назоват една, основна, конкретна причина за своето решение. 28% от тях обаче са се затруднили със задачата.

"Явно става дума за тотална отчужденост от политическия процес", анализират от Галъп.

Oще по темата

Иначе онези, които успяват да назоват причина, най-често казват неща, които свидетелстват за недоверие в политическата прослойка като цяло – разочарование от политическите партии и политиците се споделя в общо 37% от случаите. Например, „не вярвам на никого“, „няма за кого“ и още ред подобни отговори от типа „всички са еднакви“.

В 18% от случаите се изтъкват лични причини. Изпъква и оправданието „не бях в съответното място или не бях в България“. В някои от случаите явно е имало по-важен ангажимент. В част от случаите се споделят здравословни проблеми и др.

5% не виждат смисъл да се гласува или се съмняват в честността на изборите. 2% заявяват открито, че за тях този точно тип избори не са важни.
 
Сред по-възрастните хора изпъква здравословното състояние, сред най-младите пък – още по-сериозен е делът на онези, които се затрудняват въобще да назоват причина. Сред активните възрасти личи, че е имало повече други ангажименти и липса на интерес към наличните опции за гласуване.

"Ако трябва да се обобщи: негласувалите у нас не са намерили достатъчно варианти, които да подкрепят. Това може би се дължи на факта, че за пръв път от много време насам в тези избори нямаше ярки нови формации. А търсене за такива имаше – личи си по гласовете за малки, алтернативни, независими или откровено екзотични кандидати", изтъкват експертите.

Накрая обаче те припомнят, че каквито и нови опции да има обаче, това не отменя сериозното недоверие към политическата прослойка.

"Дори и част от отговорите тук да не са докрай искрени, именно негодуванието срещу елита проличава ясно", обобщават от социологическата агенция "Галъп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 4 години

Абе чудих се аз кого да обогатя с половин милион евро, чудих се и накрая реших че и без мен ще се намери кой да ги вземе кинтите.

37

Факт

преди 4 години

Обаче ро*мите тоя път гласуваха доста активно,естествено за правилната партия*.Да не би пък да са се запалили по европейската идея?Само дето не знаеха въобще за какво се гласува...Ама 30 лева са си 30 лева,по-добре от нищо като на предишните два евроизбора.*ГЕРБ

36

Анонимен

преди 4 години

Като показват проучванията и ви казват че 50% от децата на тази прокажена територоя са имбецилни не се ли сещате че и при родителите положението е същото?!макар че съм убеден че процента е много повече от 50%.На матурите пои математика имаше САМО една !!! шестица.Едва ли схващате с пилешките си мозъци КАВО значи това.

fallback