Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Остраняването на Цветан Цветанов от ръководните позиции в ГЕРБ е превантивна мярка срещу действия на политици, които могат да засегнат имиджа на партията. Това заяви пред bTV председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова по повод вчерашния конгрес на партията, на който бившият заместник на Борисов беше официално освободен от всички постове.

По думите й, за ГЕРБ е много важно да има здрави морално устои, защото това гарантирало дълъг живот на партията.

"За съжаление имаше примери, които налагаха последващи действия. При нас действието е едно - политическа отговорност се носи с оставки. Това е нещо, което ни отличава от нашите политически опоненти", каза Дариткова.

Още по темата

Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че създаването на новата Комисия по етика към партията също е с превантивен характер. Според нея, тези действия на премиера Бойко Борисов ще предпазят ГЕРБ от това да се превърне в "лъскава партия на номенклатурата".

"Етичната комисия ще разглежда всички жалби и проблеми, които съществуват в различните партийни структури. Превенцията е винаги по-добра, отколкото последващата терапия. Членовете на тази комисия трябва да бъдат избрани с мисълта за това да бъдат отговорни хора с достатъчно компетентности, затова все още не сме оповестили техните имена", посочи Дариткова.

Тя уточни, че тази сряда се очаква да бъдат решени всичк неизвестни около Комисията по етика на ГЕРБ. На въпрос дали е имало сигнали срещу Цветанов, тя отговори, че такива не е имало и че делегати, които са гласували срещу освобождаването му - няма да бъдат разследвани.

"Нормално е след толкова години г-н Цветанов да има твърди привърженици в ГЕРБ, които смятат, че неговото оттегляне ще навреди на партията", заяви още председателят на ПГ.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пък беше категорична пред Нова, че след конгреса ГЕРБ гледа само напред, а предвещаваните от опозицията драми, не са се случили.

Попитана дали вярва на слуховете, че  Цветан Цветанов е свързан с фирмата „Еврохолд”, която има намерение да купува ЧЕЗ, Караянчева заяви: „Етичната комисия на ГЕРБ, която предстои да се сформира, ще се сезира за всеки сигнал, за да може наистина да се преценяват нещата и като виждаме опонентите колко агресивно работят и какъв черен пиар правят, трябва наистина да се оглеждат нещата, за да не се дават невинни жертви".

Председателят на НС съобщи, че в момента има сигнали за членове на партията в Сандански и в Банско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase