Снимка: Pixabay

След като депутатите окончателно решиха парите на партиите да паднат от 11 лева на 1 лев за глас, от БСП поискаха политическите формации да върнат непохарчените средства от партийната субсидия. Причина за това е обвинението на социалистите, че ГЕРБ държат в банки милиони, събрани от субсидии, и трупат лихви.

Още по темата

Окончателно: Партийната субсидия пада от 11 лв. на 1 лв. за глас

Предложението да се върнат неусвоените средства към 3 юни 2019 г. обаче не срещна подкрепата на депутатите и то беше отхвърлено.

По време на дебата БСП и ГЕРБ си размениха остри нападки кой как е харчил парите си през годините.

БСП настояваха, че с драстичното орязване на субсидиите се търси начин да се разгроми червената опозиция в парламента и да се позволи непрозрачното финансиране на партиите от бизнеса. Те нападнаха управляващите и че са дали близо 2 млн. за скъпи коли. ГЕРБ отвърнаха пък, че социалистите не харчат разумно парите си и отбелязаха, че партийната телевизия е скъп разход.

"Има ли коли или не, фактите са, че БСП не може да си върне субсидията, а ГЕРБ я върна. Ние предлагаме намаляване на субсидията, а вие я браните", отсече Маноил Манев от ГЕРБ.

Менда Стоянова се включи, че ГЕРБ не е изразходвала незаконосъобразно средствата си и посочи, че е спазили закона да държи парите си по банки, а не по каси.

"БСП се оглежда в парите на ГЕРБ. По стар комунистически обичай обича да експроприира парите на другите", отсече Стоянова и цитира реплика от филм на Дани де Вито "Има нещо, което обичам повече от парите, и това са парите на другите".

Ченчев пък контрира, че връщането на непохарчените субсидии е практика в много европейски държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase