fallback

Едва ли скоро ще бъде решен спорът за размера на партийните субсидии, обясниха политолозите доц. Стойчо Стойчев и Георги Киряков.

Те са категорични, че субсидиите не може да останат 11 лева, но и предложението от 1 лев за реален глас също не е реалистично, въпреки подкрепата.

Според Стойчев политическите партии нямат изгода да обсъдят въпроса със субсидиите.

"Няма воля за консултации за партийните субсидии, тъй като стремежът на партиите е да остане старият режим. Партиите получават страшно много пари. В момента тяхното финансиране е порочно", посочи той.

Стойчев посочи още, че с 35 хиляди гласа една партия получава 400 000 лева субсидия, и липсва каквато и да било отчетност за изхарчените пари.
Oще по темата


Политологът коментира и перспективата Кристалина Георгиева да застане начело на Европейския съвет или да поеме външната политика на ЕС.

"Бойко Борисов иска родният еврокомисар да има реален ресор. Външната политика обаче не е такъв. България би спечелила от пост, където има реални инвестиции. Ние нямаме влиятелни партийци в ЕНП и не можем да участваме във вътрешното пренареждане", обясни Стойчев.

Неговият колега Георги Киряков пък допълни, че ако субсидиите бъдат намалени, то малките партии ще изчезнат.

"Темата за партийните субсидии вече се изтощи, а все още няма решение какъв ще е техният размер. Нито 1 лев ще е достатъчен, нито тя трябва да остане 12 лева. Малките партии не могат да живеят със субсидия по-малка от 12 лева - просто не могат да си покриват разходите, и да продължат своята дейност. Ако партията няма финaнсиране тя е обречена на край, въпреки добрите си идеи. Предложението на правителството ни за поста външен министър на Европа е странно. Аматьорско е да мислим, че нашият кандидат ще получи такъв пост", разясни Киряков пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

До Анонимен

преди 4 години

Как ще ти разрешат дистанционно? Нали ще паднат от власт. Всички ще гласуваме за Слави!

10

До 8

преди 4 години

ГЕРБ винаги чакат някой друг да им решава проблемите...

9

Анонимен

преди 4 години

Дистанционно гласуване! За машинното ГЕРБ са взели много пари и пак ще ни го пробутат, да има още за тях!

fallback