Снимка: БТА

Корнелия Нинова готви рокади в изпълнителното бюро на БСП, които представи пред партията днес на Позитано 20.

Корнелия предложи на Пленума на БСП съставът на Изпълнителното бюро на партията да се разшири от 15 на 21 души. Лидерът на БСП предлага от ръководния орган да бъде отстранен Валери Жабрянов. Според мотивите за отстраняването му са нарушен екипен принцип, липса на активност в идейни дискусии, както и неучастието му в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

На вниманието на Борото са предложени кандидатурите на общинстия съветник от Столичния общински съвет Милка Христова, депутатите Стоян Мирчев, Георги Свиленски, Весела Лечева и Манол Генов, председателят на Младежкото обединение в БСП Николай Бериевски и Асен Гагаузов.

Идеята на Нинова е по този начин да се разшири кръгът на лицата, които взимат решения за партията съобщава "Фокус".
Нинова е поискала също така да има повече депутати в Бюрото, за да се подобри връзката на органа с парламентарната група, както и повече представители на местната власт.

"В БСП настъпиха дълбоки промени през последната година. Критичното мнение се отстранява", посочи Жаблянов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в социалистическата партия се установява едноличен режим на управление.

Според депутата Антон Кутев председател на предизборния щаб на партията трябва да е Корнелия Нинова и никой друг. Голямата грешка на този предизборен щаб, който е работил досега, е, че не тя е била председател. В отговор на въпрос дали трябва от Изпълнителното бюро на партията да бъде отстранен Валери Жаблянов, Кутев каза, че в партията председателят определя кой ще е член на Бюрото.

Той посочи, че също е бил отстранен от ИБ преди време. "Решава председателят и те отстранява, в това няма драма", каза той и допълни, че не е сигурен дали ще бъде отстранен само Жаблянов. Тя сигурно ще има по-големи тези и някаква теза за причината, коментира още депутатът, цитиран от БТА.

Народният представител Красимир Янков изрази надежда, че на днешното заседание няма да се направи "опит за чистка" в ръководството. Той посочи, че ще изрази съпротива, ако се прави чистка в партията. Предполагам, че ръководството и Корнелия Нинова са наясно, че преди избори никой не освобождава подготвени административно и политически служители в една партия, каза той и допълни, че ако се правят съкращения сега, то се залага да няма координация в предстоящите избори и те да се правят трудно.

Освен рокадите на националният съвет се очаква да бъде коментирано и финансовото състояние на партията, която трябва да връща доста голяма сума пари от надвзетите субсидии и за промяна на председателя на предизборния щаб на партията.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase