Снимка: Булфото, архив

БСП призовава МРРБ, министъра на регионалното развитие и председателя на УС на АПИ незабавно да кажат разрешават или не да бъде извършена независимата експертиза на пътища и магистрали, която са поискали от партията. Това обяви на пресконференция в Централата на партията народният представител Георги Свиленски.

Още по темата

Ако са сигурни в качеството на българските пътищата, нека още в рамките на тази седмица да дадат разрешение и ние в 24-часов срок ще им предоставим независимата европейска лаборатория, допълни депутатът, цитиран от БТА.

Според избраната за евродепутат Елена Йончева, АПИ се опитва да прикрие случая с проверката в независима европейска лаборатория на българските пътища и магистрали, строени и ремонтирани в последните пет години. Тя отбеляза, че до този момент АПИ отказва да даде разрешение за вземане на вертикални проби от българските магистрали и пътища и тяхното предоставяне на независима европейска лаборатория.

По думите й вместо разрешение да бъдат взети подобни проби, АПИ им е предоставила за запознаване проектите на тези пътища. Тези проекти са необходими едва след като имаме резултатите от пробите, в противен случай запознаването с тях е безполезно, коментира Йончева.

Тя отбеляза, че няма съмнение, че по документи нашите пътища, строени и ремонтирани в последните пет години, са в перфектно състояние.

Георги Свиленски напомни, че искането на БСП за експертиза датира от 2 ноември 2018 г. Депутатът посочи, че председателят на УС на АПИ нееднократно си е позволявал да влиза в политически заигравки и го призова да не прави това. "Вашата работа е да управлявате агенцията, да ремонтирате и да строите безопасни пътища, да въвеждате ТОЛ-системата, а не да се занимавате с политически дейности", каза още народният представител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase