Снимка: Pixabay

България ще инвестира огромна сума в обновяването на военната си авиацията, след като стана ясно, че офертата на САЩ за 16 нови бойни самолета F-16 ще бъде приета. Военният журналист от в-к „Труд“ Емил Спахийски се изказа неособено ласкаво към това решение, възползвайки се от трибуната на Bloomberg TV Bulgaria.

"Сделката за F-16 ще надвиши значително ценовата рамка, която бе гласувана в Народното събрание в размер на 1,8 млрд. лв. Сегашната сделка, предложена от конгреса на САЩ, ще възлиза на около 3 млрд. лв. Очакванията са да се стигне до споразумение за около 2,4 млрд. лв. Разликата ще бъде покрита в последствие, тъй като имаме нужда от пълния комплект от оборудване за целите на самолета. Сега все едно купуваме много луксозна кола, която не можем да си позволим. Ние я купуваме без фарове, гуми, климатик, спирачка и т.н.“, казва Спахийски.

Общата инвестиция, ако бъде изплатена наведнъж, ще представлява между 8-10% от брутния вътрешен продукт на страната ни, отбелязва журналистът.

Цялото интервю по темата може да откриете на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Коментари Напиши коментар

102

Казуар

преди 2 седмици

Да се публикува поименен списък на руските агенти в България.

101

Анонимен

преди 2 седмици

Да се публикува поименен списък а всички които вземат крайното решение за тази сделка. Все пак трябва да е ясно сле време кой ще носи отговорността за безумно то харчене на народни пари.

100

България ЕС НАТО

преди 2 седмици

След като модернизираме БА трябва да е с най доброто въоражение иначе обратното няма смисъл Добре че има генерали с акъл в главата и знаят какво трябва да се направи а не да слушаме разни продажници рубладжии