Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

АЕЦ "Белене" е най-сигурният проект в държавата и в тази част на Европа. Площадката е проектирана да издържи на земетресение от 9 степен по Рихтер. Това каза пред bTV депутатът от БСП и бивш изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по енергийна ефективност Таско Ерменков.

По думите му самите реактори са проектирани така, че щели да издържат на външна агресия и дори Боинг 747 да падне върху тях, нямало да им се случи нищо.

"Ако се покачи нивото на Дунав и се скъса бента на Черна вода, площадката е проектирана така, че да остане 20 сантиметра отгоре", гарантира той.

Още по темата

Относно публикации в медиите от последните дни, които твърдят, че площадката на ядрената централа е компрометирана заради дългото си неизползване и наводненията от 2010 година, Ерменков коментира, че агенцията за ядрено регулиране трябва да се изкаже по безопасността на обекта, но повтори, че е убеден, че площадката не е повредена в момента.

Според депутата от левицата прогнозите, че цената на тока ще скочи след построяването на АЕЦ "Белене" са неверни.

"Няма да плащаме по-скъп ток. Говорим за цена не днес, а след 10 години, когато ще сме с една развита икономика. Сравнена с днешната цена няма да бъде по-скъпа", категоричен е той.

Той критикува и решението на България да опита да изгради атомната централа без държавни гаранции.

"В света няма атомна централа, която да е изградена без държавна гаранция. Тя позволява поевтиняване на привлечения ресурс. Лихвите по заем за изграждането ще бъдат по-ниски при държавна гаранция", твърди Ерменков и даде пример с модернизирането на Марица Изток 3 с държавна помощ.

По думите му, ако властта реши да поиска такава гаранция, то БСП ще подпреки такова решение, въпреки че е опозиция.

"Ако правителството реши, че иска държавна гаранция, не ние подкрепяме него, а то нашите виждания", обясни Таско Ерменков.

Припомняме, че темата стана отново актуална след като преди два дни, президентът Румен Радев каза пред руската информационна агенция ТАСС, че "проектът АЕЦ "Белене" е неизбежен - в него вече са вложени 3 млрд. лева, средства на българските данъкоплатци, а развиващата се индустрия ще има нужда сигурна енергия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase