Снимка: архив "Булфото"
fallback

Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху поправките в Закона за държавната собственост. Народните избраници единодушно приеха отново поправките в закона.

Oще по темата

Радев с ново вето, върна части от Закона за държавната собственост

Основната цел на измененията са да се оптимизира и ускори процесът по изграждане на значими национални обекти.

Според Радев обаче не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти.

Президентът смята, че и сега предварителното изпълнение на отчуждителни актове е приложимо за национални обекти - магистрали, пристанища, летища, газопроводи.

С предложените промени към тях се добавят обекти с национално значение, определени като такива със закон или с акт на Министерския съвет.

Предвид липсата на критерии, по които Министерският съвет обявява обектите с национално значение, приложното поле на предварителното изпълнение може да засегне множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес, пишеше в мотивите за ветото на държавният глава.

Той възрази и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Waffen SS

преди 4 години

"ускори процесът по изграждане на значими национални обекти."Кой и по какви критерии,ще определя,кой обект е национално значим.Ако е някое партийно назначено,малоумно чиновниче-калинка,то нещата предполагат сериозна корупция

16

Анонимен

преди 4 години

То хубаво ама аз имам две ниви извън града и са близо една до друга.От баща ми знам, че има планове за околовръстно, което минава през едната и междуградски път, който минава през другата.Ако някога плановете се осъществят какво?Ще ми дадат 200лв и - Хайде бегай, че ще правим път!?

15

Анонимен

преди 4 години

Всички знаят, че всяко "вето" на Радев е открита "вендета" към Парламента и затова няма шанс да мине !Злобата, черногледството и отмъстителноста на кремълския парашутист са лош съветник, но борсушкия му инат не му позволява, да се отърси от казармения си манталитет.

fallback