Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев наложи вето на части от поправките в Закона за държавната собственост, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 
 
Според съобщението Радев подкрепя основната цел на промените в този закон – да се оптимизира и ускори процесът по изграждане на значими национални обекти.

С обиди, но единодушно: НС бутна ветото върху Изборния кодекс

Той приветства и промените за насърчаване на инвестициите в индустриалния сектор, но независимо от това, президентът смята, че не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти.
 
Според президента и сега  предварителното изпълнение на отчуждителни актове е приложимо за национални обекти - магистрали, пристанища, летища, газопроводи.

С предложените промени към тях се добавят обекти с национално значение, определени като такива със закон или с акт на Министерския съвет.

Румен Радев върна Изборния кодекс, прикани БСП да спре бойкота

Предвид липсата на критерии, по които Министерският съвет обявява обектите с национално значение, приложното поле на предварителното изпълнение може да засегне множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес.
 
Държавният глава възразява и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин.

Тази промяна създава сериозен риск вместо да се ускори процесът на изграждане на значими национални обекти, той да бъде забавен. 

Коментари Напиши коментар

25

To6

преди 2 седмици

НЯКОИ ХОРА МНОГО ПОДЦЕНЯВАТ ПРЕЗИДЕНТА !!! ДА ЗАВЪРШИШ В УЕСТПОЙНТ С ОТЛИЧЕН !?!? АКО В БЪЛГАРИЯ ТОВА Е НИЩО ТО В Т.Н. ЗАПАД. НЕ ЗАБРАВЯЙ ТЕ КАК ГО ПОСРЕЩАТ !

24

Слуга Рассии

преди 3 седмици

Радев, какво стана с твоето БСП? Катастрофира като баща ти в инвалидна количка.

23

Паисий

преди 3 седмици

Г-н Президент,
Изборите минаха, стига сте пречил на развитието на БГ!