Снимка: архив "Булфото"
fallback

Адвокатите няма да подават информация в ДАНС при съмнения за изпиране на пари от клиенти. Това записаха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Oще по темата

Адвокати настояват за защита на професионалната тайна

Те са задължени да докладват, само в случаите когато някой поиска да му дадат консултация как се перат пари или как се финансира тероризъм.

"Адвокатите няма да бъдат доносници, никой никога не го е искал и целил. Задължени са да дават информация само в много определени случаи, ако някой отиде и поиска да му дадат консултация как се перат пари или как се финансира тероризъм, или иска да го направи съучастник в извършването на такива престъпления", обясни Маноил Манев от ГЕРБ.

С промените отпада и задължението фирмите да изпращат за одобрение в ДАНС правилници с мерки срещу изпирането на пари.

Досега законът предвиждаше фирмите да изпращат за одобрение в ДАНС своите планове за обучение на служителите по разпознаване на съмнителни операции или сделки във връзка с прилагането на закона за мерките срещу изпирането на пари.

С новите текстове обаче се предвижда първо ДАНС да направи и оповести своята национална оценка на риска и след това в 6-месечен срок фирмите да изготвят своите правилници. Те няма да се изпращат в ДАНС за одобрение, но агенцията ще може да извършва проверки по документи за спазването на изискванията.

С поправките в закона се уточнява и кои фирми трябва да подават декларация за действителни собственици. Такава декларация ще подават фирми, чиито собственици са регистрирани чуждестранни лица и техните действителни собственици-физически лица, не са вписани в българските регистри. Акционерните дружества, независимо дали са с акции на приносител или поименни, също трябва да подават декларации за действителните собственици.

Ако действителният собственик е вписан вече и се намира в регистрите БУЛСТАТ, търговския регистър, регистъра на лицата с нестопанска цел, фирмите няма да подават специална декларация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

1

преди 4 години

другари депутати от герб-комунисти,кой ***,ще ходи при адвокат ,за да го консултира ,как се перат пари,с този закон,може много топ адвокати да пострадат,като някой отиде в ДАНС,и каже че адвокат,го е консултирал ,*** докажи ,че ни си.

17

Анонимен

преди 4 години

Законът за доносничеството показва още веднъж комунистическият характер на ГЕРБ.

16

Анонимен

преди 4 години

Значи, ако реша да убия някого и поискам съвет как да го направя и се скрия адвокатите не са длъжни да уведомят МВР. Къде остана справедливостта. Адвокатите са решили и записали в НК,че недоносителство има само при престъпление против паричната и кредитната система по чл. 243 и 244 от НК. Отвратително.По тая логика и други професии ще искат да не уведомяват за други престъпления.

fallback