Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха въпроси, свързани с четиристранния формат между България, Гърция, Румъния и Сърбия и проектите за енергийна и инфраструктурна свързаност. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

"Изразявам своята признателност за писмото в подкрепа на европейската перспектива на Сърбия, което сте изпратили, заедно с колегите от Срещата в четиристранния формат, до канцлера на Германия и президента на Франция", е казал президентът Вучич.

Той е подчертал, че форматът за сътрудничество между България, Гърция, Румъния и Сърбия е много важен за развитието на икономиката, свързаността и добросъседските отношения.

Министър-председателят Бойко Борисов е приветствал усилията на Сърбия по пътя й към ЕС и е определил реализацията на проектите за транспортна, инфраструктурна и енергийна свързаност като ключови за развитието на региона.

Президентът Вучич е информирал българския премиер за приключването на строителните работи по южната част на Коридор номер 10, като е съобщил, че последният участък от магистралата през Гърделичката клисура ще бъде отворен за движение в събота.

Борисов и Вучич са обсъдили и възможностите за диверсификация на доставките на газ, чрез проекта за газов хъб "Балкан", който трябва да обедини газ от няколко направления на снабдяване.

"От ключово значение е и реализацията на проектите за интерконектор между България и Сърбия и разширението на газопреносната система от турско-българската до българо-сръбската граница. Това ще гарантира енергийната сигурност за страните ни", е посочил министър-председателят Бойко Борисов.

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 1 година

Сърбия първо в НАТО и чак тогава ще видим за ЕС.

Разбира се, трябва да имат и няколко бази за обезпечение на безопасността!

30

Анонимен

преди 1 година

А газ откъде?
Или всички герберази ще се хванат за ръце и дружно ще пър дят в хъба?

29

Анонимен

преди 1 година

Изпусна
питомното, сега ще гони дивото.А кой 2015 убеждаваше на бизнес среща
американците, че "Лично е спрял 3 енергийни проекти на руснаците"?
Реви сега, за руска газ и газови хъбчета, като вдовица за...
Лошото е, че на теб не ти пука, пътник си, ние и нашите деца след време ще го отнасяме.