С посещението на папа Франциск се изчисти негативният образ на България от миналото, каза министър-председателят Бойко Борисов по bTV.

Това е световно събитие, за втори път в България идва папа, каза премиерът и допълни, че "веднага се опитаха да сложат лошо послание. "Няма нормален, добър човек, който на бягащия от война или от природно бедствие, на какъвто и да е човек, без значение от религията и от цвета на кожата, да не му даде подслон", каза Борисов.

Посланията на папата бяха човечни. "Щом и на папата намериха кусур, Господ, ако слезе, какво ли ще му измислим", възмути се той.

Още по темата

"Отиде, поклони се, целуна кръста и иконата. Отправи едно прекрасно послание за нашите св. св. братя Кирил и Методий. Говори за мостове и свързаността. Дори тръгвайки си, че това, което правим България за единението, за присъединяването на Западните Балкани към ЕС, е нещо изключително добро, магистралите, мостовете“, допълни Борисов.

На въпрос дали е имало разговор между него и папа Франциск за приемане на бежанци, премиерът отговори отрицателно и посочи, че изобщо не е ставало въпрос за такова нещо. По думите му Светият отец ясно е казал, че трябва да отворим сърцата си за бягащите от войни и катаклизми, а не за икономическите мигранти.

Информацията, че има втори план на посещението на папата за бежанците, е жълта, кафява новина, измама, внушение и гадост, каза още премиерът.

"Папата и на малко име ме знае, но ме надценяват, ако смятат, че папата ми е предизборно мероприятие", вметна той по повод обвиненията на БСП, че използва активностите си като премиер, за да агитира за партията си из страната. В едно предизборно мероприятие не съм участвал, увери Борисов.

По скандала с "апартаментгейт" той обеща, че всеки, който бъде уличен в злоупотреби и това бъде доказано, ще бъде отстранен.

Премиерът обясни, че засега има доверие на земеделския си министър Румен Порожанов и не би се разделил с него заради разкритието, че семейството му си е купило преди 15 г. апартамент на значително по-ниска от пазарната цена. Раздяла обаче ще дойде, ако се окаже, че шефът на МЗХ е допуснал нарушения по линия на къщите за гости, финансирани с европари и обеща: "При най-малката нередност, ще отстраня министър Порожанов".

Явно Порожанов е на прицел и всички се съсредоточават върху него, констатира Борисов, като коментира, че програмата всъщност е работила добре и има много действащи къщи за гости, а проблемите са дошли там, където бенефициенти са се възползвали от финансирането, за да си направят собствени вили.

Борисов заяви още, че няма доверие на председателя на Върховен касационен съд Лозан Панов, тъй като често си позволявал да коментира политически теми, вместо да си "гледа съда“. Премиерът обаче отказа да даде конкретни примери за такива теми.

За отношенията си с президента премиерът заяви: "Уважавам президента, надявам се и той да ме уважава – каквото сме се разбрали, сме свършили работа". И даде за пример възстановяването на висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, където са "действали заедно".

"Когато беше командващ ВВС, още тогава сме говорили да възстановим военното училище. Даже и вчера се чухме по тази тема. Продължаваме с пълна мощ да подпомагаме военното училище“, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase