Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На първото си заседаване след Великден правителството гласува отпускането на обещаните за УНСС 7,5 милиона лева, както и още 2 милиона за ремонта на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Още по темата
Парите за библиотеката се отпускат с постановление като допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2019 г.

Те ще отидат за ремонт на покрива на сградата.

"Знаете, падат камъни, парчета. Сградата не е ремонтирана сигурно откакто е построена. Затова отпускаме на Министерството на културата 2 млн. лв. Идва 24 май, така че да действат", заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на кабинета.

Той съобщи, че следващата сряда ще бъдат отпуснати и 20 млн. лв. за закупуване на нови училищни автобуси.

Както беше обещал в края на миналата седмица, Министерският съвет отпусна  днес и 7,5 млн. лв. за довършването на новия учебен корпус на УНСС.

Договорът за проекта е подписан през 2016 г. и е на стойност над 11 млн. лв., като 4,5 млн. лв. от тях са европейско финансиране по ОП "Региони в растеж", а остатъкът осигурява държавата.

УНСС се оплака преди седмица, че сметките на висшето училище могат да бъдат запорирани заради неразплатени суми с фирмата-изпълнител на проекта. Таке се стигна до спешната намеса на властите.

Новият 5-етажен корпус ще бъде с площ 8518 кв. м., като е предвидено да има четири аули, всяка от които за 250 студенти, четири зали за по 120 студенти, четири зали за по 80 студенти и четири зали за по 40 студенти, както и 19 преподавателски кабинета, заведение за хранене за студенти със 100 места и подземен паркинг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase