Снимка: архив, Булфото
fallback

Твърденията за военната немощ на България се оказаха силно преувеличени. Това показват международните изследвания и сравнения. По разходи за отбрана на глава от населението например България, която обикновено се влачи на опашката в разни класации, се намира в средата между всички държави - членки на НАТО.

А по комплексна оценка, включваща 55 критерия, страната ни е 15-а военна сила в ЕС и 60-а на планетата, пише „Сега“.

Военният министър Красимир Каракачанов и другите привърженици на превъоръжаването на България често напомнят, че всички членки на НАТО са длъжни да дават за отбрана поне 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП), а нашата страна системно не изпълнява дълга си. Но истината е, че от близо 30 държави от Северноатлантическия пакт само пет спазват изискването, а 21 са недисциплинирани като нас. Това показва базата данни на SIPRI  - Стокхолмския институт за изследване на мира, който събира информация за военните разходи по света от 1947 г. насам.

Парите, които България дава за отбрана, са равни на 1.55% от БВП, а това се оказва повече на фона на харчовете на държави като Германия, Испания, Белгия, Канада и др.

Единствените, които минават заветните два процента, са САЩ, Гърция, Франция, Турция и Естония, сочи статистиката на шведския институт за 2017 г.  В същото време Унгария, Чехия, Словения, Белгия и Люксембург отделят само 0.5-1% от БВП за военни цели, което означава, че ще им е особено трудно да покрият натовския критерий в следващите години.

Сигурно мнозина ще се изненадат, но по отбранителна мощ България е 15-а в ЕС и 60-а в света. Това сочи проучването на независимия уебсайт „Световна военна сила“ за 2018 г. И то отрежда нелоша позиция на страната ни сред съюзниците в НАТО - 17-а. 

В челната петорка влизат САЩ, Русия, Китай, Индия и Франция. Прави впечатление, че съседната ни Турция е девета световна сила. Гърция заема 29-а позиция, а Румъния е 40-а. Сърбия и Македония са доста по-назад - съответно на 78-о и 118-о място.

Класирането, което обхваща 136 държави, се прави на базата на 55 критерия. Оценката включва не просто въоръжение и численост на армията, но и различни геополитически фактори, природни ресурси, индустрия, работна сила. Ключов фактор е финансовата стабилност, затова проучването отчита какъв е външният дълг на страната и дори каква е покупателната способност на населението. За отбелязване е, че по комплексна оценка България изпреварва държави като Португалия, Австрия и Словакия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

степан

преди 5 години

Имаме излишък от автентични кремаклии,подводница музеен експонат,да включим и Дръзки останалото оборудване е във военните музеи взето заедно е голям арсенал спрямо действащия имайте ми вера ,самочувствие само надежда.

73

Анонимен

преди 5 години

Тия дето са написали статията могат да залъжат само себе си. Армията ни е обучена за мисии. На гурбет с калашник. Бойния дух е под въпрос. Това което сега имаме като армия е с неясни възможности.

72

SS

преди 5 години

Навремето Зигфрит Мюлер наречен още Конго Мюлер бивш офицер от SS със 150 души наемници все ветерани от ВСВ пръсна 13хилядна армия от африканци на ООН.Това през 60год.на минал.век.Сега да та е страх да повериш на някого оръжие,че виж, че се прострелял.

fallback