Снимка: Bulgaria ON AIR

Не сме готови да реагираме на евентуална външна намеса при евроизборите, заяви за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR президентът (2012 - 2017) Росен Плевнелиев. Той припомни кибератаката по време на местните избори и референдума през 2015 година, когато бяха блокирани сайтовете на президентството, правителството и ЦИК.

"Първите доклади на българските служби бяха доста размити, с голяма неяснота, и ние не можехме да преценим, специално аз и моят екип в президентството, а други бяха готови да си замълчат, откъде точно идва атаката. Тогава се наложи като държавен глава на страна-членка на НАТО да изисквам по линия на НАТО пълна информация от партньорските служби за това кой атакува България в ден на избори и референдум", обясни Плевнелиев в разговор с Милена Милотинова.

"48 часа по-късно от британските служби, от американските служби, от канадските заваляха много ясни доклади и много ясни доказателства за това кой нападна България в ден на избори и това е групата Sofacy Fancy Bear, която се причислява към руското военно разузнаване", заяви той.

На въпрос защо българските служби не са дали точна информация, Плевнелиев обясни: "За мен обяснението, от една страна, е, че не сме достатъчно подготвени, включително и днес. От друга страна обаче, липсва и политическата воля. Липсва тази смелост понякога да посочиш този, който е причинил това."

"Казвам го в прав текст. Днес ние не сме готови за подобни предизвикателства," заяви Плевнелиев.

"От друга стрпана, тези, които тогава дестабилизираха България, и днес нямат никакви скрупули, и са готови да го направят отново. По моя информация, както и по информация на Европейската служба за борба с дезинформацията и Бюрото към ЕС за борба с кибератаките, само в България през последните години са създадени над 200 нови сайта с откровено или прикрито финансиране от Русия, които продължават да бълват пропаганда."

В ЕС такива сайтове вероятно са хиляди, смята Плевнелиев.

"И все пак, за разлика от България, в много други държави бяха взети мерки. В Холандия, в Германия, във Франция отдавна институциите са предприели действия. В Германия има дори закон, който влезе в сила. Той въвежда определени правила за социалните медии и платформи. Една такава практика би била много важна и за България," смята бившият държавен глава.

"За мен големият извод е един – и през 2015 година, и днес, не само българските институции, но и политическият елит на България не е склонен да посочи ясно откъде би могла да дойде атаката, дестабилизацията. Така, както и през 2015 година, всички си посипаха главата с пепел, а аз бях единственият, който говореше на тази тема и изискваше доклади. И имам чувството, че ситуацията и днес не се е променила", заяви Росен Плевнелиев.

Каква е равносметката от КСНС при президента Радев в понеделник, какви са шансовете ни да привлечем инвестицията на Фолксваген за завод у нас - целият разговор на Милена Милотинова с Росен Плевнелиев вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase