Снимка: БТА
fallback

Има политическа воля за увеличаване на възнагражденията на професионалистите по здравни грижи. Това е казал министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на среща с професионалисти по здравни грижи и директори на лечебни заведения, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Министър Ананиев е допълнил, че е готова методиката за формиране и разпределение на разходите за персонал в лечебните заведения. Днес запознах министър-председателя с анализа на формирането на разходи за персонал и мога да ви уверя, че имаме политическата подкрепа за повишаването на вашите възнаграждения, е добавил министър Ананиев.

Oще по темата

С методиката ще бъдат регламентирани определянето, размерът и структурата на разходите за персонал на ниво лечебно заведение. На 10 май министър Ананиев ще представи финалния вариант на методиката.

Анализът е показал различни съотношения между разходите за персонал и общите приходи, като е налице сериозна диференциация от 41 процента до над 90 процента в отделните болници. Отделно от това в структурата на брутната работна заплата има необясними несъответствия между дела на основната заплата и този на видовете допълнителни възнаграждения (прослужено време, извънреден/нощен труд, за постигнати резултати и др.).

Негативно влияние оказват и действащите медицински стандарти, които поставят изисквания, неотговарящи на спецификата на лечебните заведения. Друг фактор, който има отрицателно влияние върху разходите за персонал, се оказват просрочените задължения на голяма част от лечебните заведения.

Диалогът ще продължи и по други въпроси в сектор здравеопазване, включително и за обучението на професионалистите по здравни грижи, допълниха от пресслужбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Георги

преди 5 години

Срамно е една от най-трудните професии,такава като призванието да бъдеш част от медицината,да бъда толкова ниско заплатена в България.Воля за корупция по всички етажи има,а за важните неща,произлизащи от моралните,справедливи,човешки ценности няма...!

11

Анонимен

преди 5 години

Тоя корумпиран пенсионер докога ще е на Държава хранилка?

10

Анонимен

преди 5 години

Дървото кирумпе, вуйчо на горанов, младото корумпе

fallback