Като основни приоритети новият правосъден министър Данаил Кирилов посочи продължаването на реформата в съдебната власт и изпълнението на поставените задачи в мониторинговия доклад на ЕК.

"Продължаваме да следваме стриктно актуализираната стратегия за реформа в съдебната реформа. Ситуацията е изключително благоприятна с оглед положените усилия досега. Следваме изпълнението на задачите, които бяха поставени в последния мониторингов доклад. Стремежът е да бъдат изпълнени стриктно съветите на ЕК", коментира Кирилов.

Още по темата

Той добави и че предстоят промени в Антикорупционния закон, с който да бъдат задължени и общинските съветници да подават подробни имуществени декларации.

Правосъдният министър коментира и оставките заради "Апартаментгейт" и отпуската на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Той повтори думите на премиера Борисов, че законът трябва да се прилага равно за всички - и за законодателната, и за изпълнителната и съдебната власт.

"Поведението на председателя на КПКОНПИ съответства на закона и дава възможност да се проведе разследване от прокуратурата, което да е обективно и компетентно", каза Кирилов.

Той подчерта и че БСП вече е използвала правото си да започне процедура за отстраняването на Пламен Георгиев, което пък опровергавало твърденията им, че няма възможност за контрол спазва ли се законът. Какво решение по случая ще вземат от ГЕРБ обаче щяло да стане ясно, след като се изяснят фактите и обстоятелствата.

"Говори се, без да се знаят фактите. Така че аз съм убеден, че решението, което ще вземе ГЕРБ, ще съответства на нашата политика и на спазването на закона", заключи Кирилов.

Кой ще замести Данаил Кирилов като шеф на правната комисия в парламента обаче не стана ясно. Новият министър посочи, че има негови колеги с възможности да заемат този пост, но решението трябва да бъде взето от парламентарната група на ГЕРБ и коалиционния формат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase