Снимка: Pixabay

Проверките на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и на Националната агенция за приходите (НАП) относно сделките с апартаменти от лица, заемащи висши държавни длъжности, са стъпка в правилната посока. Това заяви Миряна Илчева, експерт в Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й смущаващото в случаите са не толкова фактите за евентуално ниски цени, а съмненията за нерегламентирани отношения между цели икономически връзки, като строителството и управляващите, с цел облагодетелстване.

Според госта обаче съществува риск Антикорупционната комисия да превиши правата си в някои отношения.

"Внесените в НС предложения за промени в Закона за противодействие на корупцията от депутатите Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Хамид Хамид (ДПС) целят да дадат правомощия на КПКОНПИ да довежда принудително лица, които не са се явили след изпращане на призовка, и да задължава всяка институция да предоставя информация в случай на корупция... Това според мнозина е недопустимо смесване между едно административно производство, водено от Комисията, и типично наказателно-процесуални правомощия, присъщи на полицията"

Предложението общинските съветници да не подават декларации за имущество ни сблъсква с една некачествена законодателна дейност, подчерта Миряна Илчева.

"Най-големите предизвикателства от това естество са обществените поръчки и инфраструктурните проекти на общинско ниво. Институциите следва да прилагат правомощията си еднакво спрямо всички".

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase