Архив: БТА

Премиерът Бойко Борисов събра на спешна среща всички спецслужби. Съвещанието ще търси връзката на стрелеца от Нова Зеландия с България.

За срещата пристигнаха директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, директорът на ГД "Национална полиция" гл. комисар Христо Терзийски. В сградата на Министерски съвет дойде и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщи "Фокус".

28-годишният австралиец Брентън Тарант извърши нападение в две джамии в новозеландския град Крайстчърч, при което загинаха 49 души. На разпространени по-късно снимки се вижда, че оръжията, които използва, са покрити с надписи на различни езици, включително на сръбски, част от които засягат и България.

На снимките се виждат няколко пълнителя на автоматично оръжие, на които са написани имена на терористи, както и на ключови сражения от Руско-турската и Балканската война. Единият от тях гласи "Битка при Булаир 1913".

Става въпрос за Боя при Булаир от 8 февруари 1913 г. между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров, и османските дивизии „Мюретеби“ и 27-а пехотна под командването на Али Фетхи Окяр, образуващи 10-и турски корпус.

На оръжието и пълнителите се четат още името на Фружин – синът на на цар Иван Шишман (1371-1395), и който се бори срещу османците преди падането на Втората българска държава. Спомената е и битката на връх Шипка от Руско-турската война (1877-1878).

Коментари Напиши коментар

111

тя

преди 4 месеца

Това не е най- важния въпрос в държавата ! Какво става с доходите , защо растат сметките ни и храната ?!

110

Анонимен

преди 4 месеца

Бочко трима ходжи са го галили по главата

109

Анонимен

преди 4 месеца

Tea zlatni pokrivi, zlatni drehi, zlatni popski kaski, zlatni debeli sindjiri gerdani koi gi plasta , a?! Turcia li gi plasta?!