`
Снимка: Reuters, архив

Видео 12.03.2019

Новите самолети за армията - договорени до 4 месеца

България може да договори новите самолети до 4 месеца. Това заяви генерал Съби Събев в "Денят ON AIR". В момента правителството води преговори с няколко компании за доставка на нови изтребители, като основен фаворит за сключване на сделката е американската компания Lockheed-Martin, която ще ни предостави 8 броя F-16.
Още по темата
По думите му преговорите между българското правителство и компанията Lockheed- Martin могат да приключат до месец юли. Той обаче заяви, че е трябват поне 9 месеца, за да могат родните пилоти да могат да пилотират американските машини.

"Всичко зависи от това колко стегнато вървят преговорите. Има достатъчно време, за да се завършат - 4 месеца. Американците предлагат и комплексна подготовка за нашите летци. Това бе недостатък на шведска оферта. Необходимо е да действаме бързо. Обучението на опитните летци е 9 месеца. Ако изпратим по-млади, то подготовката може да отнеме до 2 години", заяви Събев.

Той допълни, че F-16 е най-добрият изтребител, който България може да си позволи. Според него една ескадрила е напълно достатъчна, за да охранява въздушното пространство както на страната, така и на териториите около нас.

"F-16 e най-добрият от всички самолети. Той разполага с най-добрите съвременни системи. Това е самолет с много добър тактически радиус. С него ще можем да помагаме и на Македония. Една ескадрила ще осигури достатъчно охрана на България", каза Събев пред Bulgaria ON AIR.

Той също така заяви, че страната ни ще може да ползва настоящите изтребители МИГ-29 най-много до 2024 година. Според него въпросните самолети вече са морално остарели и след 2024-та няма да има нужда от тяхното използване.

Коментари Напиши коментар

47

ха-ха-ха

преди 1 година

Най-естествено е да изберем F16, а не Миг, защото то е все едно да избираш между Шевролет и Москвич...

46

Трансатлснтически

преди 1 година

1* МИГ21=4*Ф16

45

Ф16

преди 1 година

Абсолютно безобразие е да спонсорираме САЩ икономика.
2 милиарда за железа при наличие, че българи умират от студ - съпътстващи заболявания, липса на евтини лекарства, липса на лекари, болници и училища.
Безумни сметки за ток, вода, парно, данъци, бензин, газ.
Абсолютно безобразие, при наличие, че БГ загива и емигрира.
В същото време част оп всички политици в БГ през годините са милионери, а някой в бордове на чужди компании - добре платено предателство към БГ и българите.
Безобразие!!!