Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според финансовия министър Владислав Горанов решението на депутатите за опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство не е държавна помощ. По думите му ако не е бил променен по този начин законът, е нямало да се изпълни неговият основен смисъл - вероизповеданията да получават държавна субсидия.

Още по темата
Горанов уточни, че предвидената субсидия за тази година за мюсюлманското вероизповедание е щяла да бъде дори недостатъчна за покриване на тези дългове.

"Основната цел на закона е да намалим възможните влияния на външни разузнавателни служби и външни влияния върху отделните вероизповедания, които да ги ползват като мрежа за нездравословно влияние върху процесите в нашето общество. Едно от вероизповеданията действително дължи по-голяма сума и ако не се беше взело това решение за опрощаване на дълговете, на практика целта на закона скоро нямаше да бъде изпълнена. Цялата субсидия за 2019 г. нямаше да стигне дори за покриването на тези задължения", обясни финансовият министър.

Според Горанов размера на сумата представлява относително малка сума на фона на 40 млрд. приходи в бюджета.

Министърът коментира и че загубите за държавата от укриване на обороти са за милиарди. Горанов подчерта, че най-рисковите обекти са заведенията за хранене и хотелите. Според него не повече от 10% от ресторантите в София са "напълно редовни".

По повод случая с данъчни, които са танцували под прикритие народни танци, за да проверят самодейна група в пловдивското село за неиздаване касови бележки, министърът коментира, че всички способи за контрол са позволени. Горанов разкри и друг комичен случай, в който данъчни са се озовали случайно на нудистки круиз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase