Снимка: Blooomerg TV Bulgaria
fallback

До 2025 г. пътят между София и Скопие ще се изминава в рамките на час с влак. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, който председателства първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Северна Македония.

Той посочи още, че за следващия програмен период от Оперативна програма „Транспорт“ ще бъдат отделени 400 млн. евро за изграждането и модернизацията на железопътната линия София-Перник-Радомир-Гюешево-граница.

От страна на Република Северна Македония е предвидена аналогична сума за изграждне на нова свързаност на границата и Скопие, уточни Желязков пред журналисти и добави, че се очаква влаковете по трасето да се движат със средна скорост от 160 км/час.

От българска страна остава да бъдат изградени още 2 км, но от македонска тепърва предстои изграждането на по-голямата част от трасето между границата и столицата.

Относно изграждането на пътна магистрала между София и Скопие Желязков обясни, че от българската страна е приоритет четирилентов път Рила-Тракия. „Но Македония има малко по-различни приоритети за скоростните пътища. Свързаността с Белград и Гърция са им по-атрактивни. Така или иначе за нас е най-важен железопътният транспорт между България и Македония“, каза министърът.

Той добави още, че процесът по сближаването между двете държави бележи десетилетия, а днешната среща е много е важна, защото е първата. „Най-важното, което се случи досега, е изграждането на доверие и по-добра комуникация и разбирателство. Много важно за насърчаването на инвестициите и увеличаването на стокообмена и оборота между двете държави е именно доверието и ясните правила на работа. Още снощи дълго разговаряхме с македонските ни колеги и препотвърдихме вече поетите ангажименти по отношение на железопътната инфраструктура“, коментира Росен Желязков.

Целия материал четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

bumbar

преди 4 години

До Анонименсега кюстендил - софия е 3 часа, ако те се счупи влака.

26

Анонимен

преди 5 години

Това значи Кюстендил-София 30 мин., не е невъзможно.

25

Анонимен

преди 5 години

То хубу, *** кой нормален ша тръгне от София за Скопие?

fallback