Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Депутатите приеха окончателно Закона за социалните услуги, чиято основна цел е да гарантира достъпа до услуги и тяхното качество и ефективност.

Това е третият закон, за който настояваха майките на деца с увреждания. Другите два - Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ бяха приети в края на миналата година.

Oще по темата
До приемането на трите законопроекта се стигна след продължилите няколко месеца протести на майките на деца с увреждания.

Основните цели на Закона за социалните услуги са гарантиране на достъпа до услуги, на тяхното качество и ефективност и на правото на живот в домашна среда и в общността, както и насърчаване на интегрирания подход и публично-частното партньорство.

За първи път се създава възможност за ползване на общодостъпни услуги от всички лица, а не само от уязвимите групи.

Законът предвижда и създаването на национална карта на социалните услуги, която да включва всички социални услуги, които се осигуряват чрез държавно финансиране.

Услугите, финансирани от бюджета, ще бъдат класифицирани в три основни групи - услуги на общинско ниво, които задоволяват потребностите на населението от общината; услуги на областно ниво, които задоволяват потребностите на лица от цялата област; услуги на областно ниво, които задоволяват потребностите на лица от цялата страна.

Създава се и Агенция за качеството на социалните услуги към министъра на труда и социалната политика. Тя ще осъществява контрол и мониторинг на предоставянето на социалните услуги и ще лицензира частните доставчици на социални услуги.

След приемането на закона социалният министър Бисер Петков подчерта, че той е очакван от хората с увреждания и поставя началото на реформа в социалния сектор.

Той обясни и че част от социалните услуги ще бъдат безплатни. Такива ще са тези, свързани със създаване на родителски капацитет, информиране и консултиране.

Петков добави и че за първи път се регламентира, че право на асистентска подкрепа ще имат възрастните хора, които нямат възможност за самообслужване, и хората с увреждания, нуждаещи се от чужда помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

много интересно

преди 5 години

Как фашисти правят социален закон! ! !

1

Димо

преди 5 години

Нещо за което се бореха тези хора много време.Срам е че подлагате тези нищо и никак виновни за положението си хора.

fallback