Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Откакто бойкотираха парламента червените депутати се изявяват в централата на партията на "Позитано" 20.
И макар че не чуха доклада за дейността на НЗОК за 2017 г., който беше обсъден в пленарната зала, го използваха като повод, за да упрекнат властта за състоянието на родното здравеопазване.

Още по темата

"700 лв. е заплата на медицинските сестри и това е на фона на около 1000 лв. увеличаване на депутатските заплати през последните години. За пореден път управляващите не пожелаха да разгледат предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати със задна дата и тяхното намаляване. В кой друг сектор се увеличават така заплатите и за това ли работят управляващите", попита Христо Проданов.

Според Георги Михайлов от две години БСП поставя проблема за достойното заплащане на лекарите и специалистите по здравни грижи, но нищо не се прави.

Той посочи, че в България на всеки 100 хил. души се падат около 450 медицински сестри.

"А на 1 лекар според стандарта на ЕС трябва да отговарят от 2 до 4 сестри, а в България те са по-малко от 1 сестра", коментира Михайлов.

По думите му през последните 10 години 10 000 сестри са напуснали България, а над 15 000 са сменили своята професия или са напуснали.

"Имаме сериозен дефицит на здравните специалисти, които са най-близо до хората. Възнагражденията, които получават специалистите по здравни грижи, са изключително ниски. Нетната им заплата много често не достига и 700 лв., това са проблеми, които задълбочават хаоса в здравеопазването", коментира проф. Михайлов.

На брифинга на социалистите стана ясно още, че те няма да се върнат в НС.

"Президентското вето върху промените в Изборния кодекс ще бъде отхвърлено. Тогава какъв е
смисълът да се върнем в зала, за да дебатираме отново? Тези правила са измислени само за да може да се бетонира една партия във властта. Каква ще бъде сводката вечерта в новините – "депутатите приеха промените в Изборния кодекс". Не, ние не сме от депутатите, които желаят тези промени", заяви Проданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase