Снимка: Булфото, архив
fallback

Манифестът на Партията на европейските социалисти е план за бъдещето на Европа - свободна, демократична, справедлива и солидарна. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на втория ден на конгреса в Мадрид, на който ще бъде приет манифестът за европейските избори, озаглавен "Нов социален договор за Европа", съобщава БТА.

На форума присъства испанският премиер и лидер на Испанската социалистическа партия Педро Санчес, който е и домакин на конгреса. Тук са и премиерите на Португалия и Швеция, както и председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Удо Булман и общият кандидат на ПЕС за председател на ЕК Франс Тимерманс.

"Всички от нашето семейство са много доволни от този манифест. Вчера вечерта имахме вечеря на лидерите, която продължи до полунощ, и всички са на мнение, че той не е просто декларация за намерения, това е план за бъдещето на Европа", коментира Сергей Станишев пред български журналисти.

В началото на изказването си на конгреса Сергей Станишев благодари на испанския премиер Педро Санчес за топлото посрещане в Мадрид и за това, което е направил за Испания и за Европа през последната година. Той пое риска да изведе хората на Испания от отчаянието и да даде перспектива и надежда, той възвърна оптимизма, отбеляза Станишев. Президентът на ПЕС изрази притеснение от действията на Народната партия и дясноцентристката "Сиудаданос" в Испания, които "избелват" образа на екстремната десница, дават й нова легитимност. "Те са готови за свещен съюз с дявола", подчерта Станишев по повод предстоящите предсрочни избори в Испания на 28 април.

"Наша мисия е да не отстъпим пред национализма", заяви още той. Според него европейските социалисти могат да спечелят предстоящите избори, ако са единни и останат близо до хората.

Председателят на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Удо Булман коментира, че са дошли в Мадрид да започнат социалната революция. Искаме Европа да бъде справедлива, свободна и устойчива и тази промяна започва от Мадрид, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Анонимен

преди 5 години

Дали съм за демократичен социализъм да дали това значи че съм против патриотизма не.Но дали значи меч съм против американския империалустичен неолиберален икономически нацизъм да определено а дали съм за Сергей не такава мижитурка за лидер не признавам.На Европа и трябва напълно нова политика и в ляво и в дясно, ето това не може да стане с бивши активни борци.

67

Анонимен

преди 5 години

И кое от това иска Сергей и защо да го иска.А ако не го иска всъщност ляв ли е ми май не май и той е готов като Нинова и за съюз с фашистите.Цялата тоталитарна *** вън от Европа и комунистическата и нацистката и всичките в бежански лагер при шефа им Тръмп.

66

Анонимен

преди 5 години

Да сте чули нещо такова от Сергей.Той не ще да вдига стандарта на бедните щото ако това стане няма да го има пройзведения от нладовия конфликт вот който го държи на власт точно както и фашистите не искат мир между местни и чужденци защото така ще изгубят привокирания от икономически и етнически проблеми вот.За пряка демокрация не щат да чуят, щото в нея всички политици и леви и десни са излишни.А справедливо разпределение на труда не щат, защото тива значи политиците да останат без заплати.

fallback