Снимка: Булфото
fallback

Плащаме солено за присъди в Страсбург, но пък делата срещу България в Европейския съд по правата на човека били намалели драстично. Това отчита в годишния си доклад правосъдният министър Цецка Цачева.

А по време на дискусия по доклада червената шефка Корнелия Нинова и депутати от ГЕРБ се скараха кой е виновен за присъдите и кой в крайна сметка трябва да плаща по осъдителните решения срещу държавата.

През 2017 г. са били подадени 623 жалби в съда срещу държавата. Така България се нарежда на 15-то място по брой жалби. На този фон челните позиции в негативната класация се заемат от Румъния (9900), Русия (7750), Турция (7500) и Украйна (7100). Срещу България се водят близо 15 пъти по-малко дела, отколкото срещу Румъния, при 2.5 пъти по-малко население.

Преди две години България неизменно бе в първата десетка на страните с най-много дела пред ЕСПЧ. Спадът в класацията започна с филтрирането на делата от самия съд в Страсбург и с въвеждането на вътрешни механизми за компенсиране на жертвите на бавното правосъдие. Така огромна част от жалбите вече не отива в Страсбург, а в българския съдебен инспекторат.

През 2016 г. България пак е заемала 15-а позиция по висящи дела пред съда в Страсбург, но делата са били точно 100 повече, отколкото през миналата година.

От гледна точка на присъдите, България има сериозни проблеми със съдебния контрол при експулсиране на чужденци на основание защита на националната сигурност, полицейското насилие и незаконното използване на специални разузнавателни средства.

А обезщетенията, които плаща държавата по осъдителните решения за 2017 г. са за близо 800 000 евро.

По данни на омбудсмана Мая Манолова, само за година България е изплатила 799 595 евро обезщетения по осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека. За сравнение през 2016 г. страната ни е изплатила 969 492 евро обезщетения, а например Германия едва 69 369 евро.

Корнелия Нинова скочи по време на дебата, че според българското законодателство обезщетенията трябва да се плащат от този, когото съдът признава за виновен, а не от всички данъкоплатци

"Уважаеми български граждани, тези, които сте овластили ви отнемат права, вие си плащате за това отнемане на права, защото след като ни осъдят в Страсбург всички плащаме, третият проблем е, че тези управляващи остават ненаказани, а има закон, в който пише, че този който погазва права трябва да плати и ако един политик или държавен служител погази вашите права и знае, че той ще плати, няма да го прави", отсече тя.

Червената шефка задочно попита и премиера Бойко Борисов кога ще заведе дело срещу себе си, защото заради него България е осъдена в Страсбург да плати 55 хиляди евро обезщетение.

"Кога ще има дело "Бойко Борисов срещу Бойко Борисов", кога ще има дело "Бойко Борисов срещу Цветан Цветанов", защото и заради него има осъдителни присъди по шест дела", коментира соцлидерката.

Спас Гърневски от ГЕРБ не й остана длъжен и отсече, че хората знаят как управлява БСП, защото е наследница на БКП.

"Народът е видял как управляват вашите дейци, кой ще потърси отговорност на онези, които избиха цвета на нацията, на тези от ЦК и Полютбюро, които двата пъти искаха да предадат националните интереси и да ни превърнат в република на СССР, кой ще потърси отговорност на банковите милионери", нападна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 5 години

Реално погледнато с некъдърни обвинения и поставени лица, прокуратурата може да източи милиони от осъдителни присъди, които ние трябва да платиме с нашите данъци.

47

Анонимен

преди 5 години

МНОГО НАДЕБЕЛЕЛА БАБА ЯГА

46

KOKO

преди 5 години

DA KAZEM NA.NEVEROJATNATA KRASAVIZA,4E AKO NASHATA SADEBNA SISTEMA SI VARSHESHE RABOTATA KAKTI TRJABVA,NJAMASHE DA SE STIGA DO STRASBURG......

fallback