Снимка: МВНР

Изпълняващият функциите временен президент на Венецуела и председател на парламента Хуан Гуайдо да насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията. За това се призовава в позиция на външното ни министерство.

Вече е в ход съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление в страната, основан на върховенството на правото и зачитането на човешките права, става ясно от документа.

Още по темата

От ведомството припомнят, че още на 26 януари страните от Европейския съюз, включително България, са призовали за спешно провеждане на президентски вот във Венецуела, както и че страната е изправена пред огромна хуманитарна криза. По официални данни страната са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1,7 милиона процента. Липсват хранителни стоки, лекарства, питейна вода.

В позицията на външното ни министерство е отбелязана и резолюцията на Европейския парламент, в която се заявява пълна подкрепа за Националното събрание като единствения легитимен демократичен орган на Венецуела, а Хуан Гуайдо беше признат като легитимен временен президент в съответствие с венецуелската конституция.

От МВнР изразяват убеденост, че венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, основано на принципите на демократичната и правовата държава.

В своя позиция президентът Румен Радев вече посочи, че политическата криза във Венецуела може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение. Според държавния глава България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейския позиция за Венецуела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase