Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Въвеждането на еврото е важно за малките и отворени икономики, каквато е българската, за която е важно да се разчита на износа, смята Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог.

Oще по темата

За българския туризъм също това е важно, допълни той и отчете, че миналата година е била рекордна за сектора.

Домбровскис изрази удовлетвореност от това, че страната ни твърдо е поела по пътя на присъединяването към еврозоната.

Според него вече 20 години единната валута е силна, стабилна и удобна за ползване.

Еврокомисарят, който участва в срещата на бизнеса с правителството, призна, че е наясно, че болшинството от българите са за въвеждането на еврото.

Това не беше така в Латвия, каза той в отговор на въпрос за сравнение между България и прибалтийската страна в процеса на присъединяване към Еврозоната.

Същевременно Домбровскис изтъкна, че доста работа предстои да се обясни на хората в страната какво полезно ще донесе въвеждането на еврото и да бъде убедено обществото в това.

Домбровскис посочи още, че при сравнението на процеса на присъединяването към Еврозоната на Латвия и България се вижда, че предизвикателствата пред двете страни са донякъде доста различни.

В Латвия се обсъждаше план за присъединяване към Еврозоната, когато тя беше в криза, а Латвия тогава излизаше от международна програма за кредитиране за периода 2008 - 2011 г., като се поставяха въпроси за нейната готовност, каза Домбровскис.

Контекстът беше различен и от тази гледна точка да се убедят хората бе доста по трудно, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 5 години

През 2002 г. Испания премина от песета в евро,до тогава тя беше водеща и прогресираща икономика в ЕС,сега с еврото в обръщение Испания едва свързва двата края,испанците станаха прогресивно обедняващи,а бяха прекрасно живеещи с песетата,цените веднага започнаха скок нагоре въпреки обещанието,че няма да бъдат променени,затова сега все още на всеки касов бон цената е в евро и в песети и всеки може да разбере,че обеднява и как е бил измамен,а какво да кажем когато еврото влезе в Б-я при тази бедност

61

Трезвомислещ

преди 5 години

Последно ... сетих се за поговорката: Какво разбира прасе от кладенчова вода ?

60

Трезвомислещ

преди 5 години

До Трезвомислещголямото лапане. когато получаваш 100 Е и те са 200 Л е едно а когато получаваш 100 Е и 200 Л са 100 Е е съвсем друго ... нали? Сега светна ли ви за Търг. Баланс? Още нещо валидно и сега ... колко получават работниците във фабриките които изнасят и получават евро? Като влезе еврото те мигом ще обеднеят с 50 % !!! Колко са като Баневи и колко са работещите фабрики. Тези 70 г комунизъм ни направиха п...апл..ач а не народ със самочувствие и себе уважение.

fallback