Снимка: Pixabay

Първата вълна от съкращения в държавната администрация (1600 служители) на практика е само "козметична". Тя би помогнала за решаването на някои проблеми на пазара на труда у нас, но не изцяло. Все пак на него има 10 хил. незаети работни места. Това каза Томчо Томов, Българска стопанска камара (БСК), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Томов отбеляза някои от основните проблеми в работата на държавната администрация – вършенето на една дейност от няколко структури, неправилното съотношение между ръководни и изпълнителни кадри, както и нееднаквото разпределение на служителите в различните звена.

„Проблемът не е само в съкращенията на държавната администрация. Тя трябва да работи ефективно, да се оптимизира, да заслужи инвестициите в нея“.

Процесите могат да се оптимизират на базата на електронизацията, смята гостът.

„Липсва единна система за управление на процесите в държавната администрация, няма интеграция между различните институции, между държавната и местната власт. Обменът на документи все още е предимно хартиен... Няма изцяло завършени услуги, които да облекчават бизнеса, още повече, че някои от тях дори го затрудняват“. 

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase