Мустафа Карадайъ. Снимка: архив, Булфото

Днес сме по-единни, по-сплотени и много повече от миналата година. С тези думи се обърна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ към хилядите членове и симпатизанти на ДПС, събрали се на възпоменателния митинг пред паметника на „Тюркян чешма“, за да отдадат почит на жертвите от трагичните събития на т. нар „възродителен процес“ през 1984 г. в кирковското село Могиляне, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

„Само да знаете как изглежда тази картина от тук! Тук виждам цяла България, хора от всички региони на страната. По-различна картина от миналата година, когато имаше едни хора, които не знаеха къде им е мястото. Тогава казахме : Тези, които работят срещу нашето единство, не са наши приятели, а врагове. Каквито и опити да правят да ни разделят, ние казахме още тогава: Трудно ще е, тежко, но това е поредното ни изпитание“, каза Карадайъ

„Длъжни сме да бъдем горди и достойни депесари, да преодолеем и това. И то премина, и сега виждаме площада. Това знаме не е само един метър плат, то е изтъкано с душите на нашите жертви, с тъгата и болката на героите и репресираните. Това знаме ще се вее още дълго време, защото е флагът на свободата, мира и единството”, изрече от трибуната Мустафа Карадайъ.

Карадайъ говори за съществуваща криза на толерантността в България и Европа и опитите за ксенофобия, разделение и противопоставяне. Той призова всеки един да направи своя личен избор и да участва на предстоящите избори през 2019 г., защото в „демокрацията изборът се прави чрез избори“.

„Местните са далеч, но преди това са изборите за Европейски парламент. Те са много важни за ДПС, за България, за Европейския съюз. Ако в Европа днес се отчита криза на толерантността, то тук ние я понасяме всеки ден. В управлението има националисти, които Европа нарича фашисти. Патриотите сме ние!“, заяви Карадайъ.

„Ние имаме отговорност към родината си и сме длъжни да направим своя избор, България да направи своя избор, ЕС да направи своя избор. Затова да бъдем активни и да заемем полагащото ни се достойно място!”, завърши речта си Мустафа Карадайъ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase