Снимка: Dnes.bg

Протестът на българските майки на деца с увреждания и постигнатите законодателни промени са голямата гордост на Мая Манолова. Според нея, действията на майките са показали, че институциите вършат работа само под натиск.

"Аз стоях зад този протест от първия момент от 1 юни, заедно написахме закона за личната помощ. Един закон, който беше остро и размазващо критикуван от всички синдикати, работодатели, национално представителни организации на хората с увреждания, от всички партии, депутати, от всички институции и накрая приет единодушно с ръкопляскания. Това е огромна победа за протестиращите майки! Гордея се с тях и смелостта им. Те показаха на обществото как трябва да се воюва за кауза", посочи омбудсманът пред Дарик.

"Хората са прави в своето недоверие, че ако не излязат на улицата, работа няма да се свърши. Това обаче е и опасно, защото липсата на доверие, пропастта между гражданите, политиците и институциите наистина е огромна и това разбиране, че те могат да свършат работа само под натиск не е добре за демокрацията. Това е голям урок от 2018 г. за властимащите и за институциите. Трябва да чуват гласа на хората и да се опитват да вникват и разбират техните искания", каза Манолова.

Тя заяви още, че 2018 година е и на насилието над жени - над 20 загубиха живота си от домашното насилие. Манолова попита, кога властите ще приемат адекватно законодателство, което да наказва насилниците над жени.
 
Що се отнася до Истанбулската конвенция тя подчерта, че има решение на Конституционния съд по въпроса.
 
Нейната дума за изтичащата година е пробуждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase