Снимка: Pixabay
fallback

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за държавния бюджет, които според него противоречат на социалната и правова държава. Той обаче не наложи вето, въпреки своето несъгласие с текстовете.

Политологът доц. Румяна Коларова посочи пред Bulgaria ON AIR, че ако Радев наложи вето, то много лесно може да бъде отхвърлено от парламента.

"Сезирането на КС може да е по-сигурният начин да блокираш влизането в сила на определени актове на НС, стига да имаш основание", смята тя.

Oще по темата

"Може да се говори за силно упорство. Президентът все повече се конфронтира с правителството на всяка цена и по всеки повод. Що се отнася до основанията да искаш ревизиране на социална политика - Конституционният съд ще бъде изключително внимателен", коментира доц. Коларова.

По думите ѝ решението на КС е нещо, което не само не се коментира, а обикновено не разсъждаваме много, защото това е орган, чийто авторитет трябва да пазим и поддържаме.

"Не мога да намеря какви клаузи на Конституцията са нарушени. Фискалната политика е в прерогативите на правителството", каза икономистът Юлиан Войнов и добави, че може да се дебатира дали има нарушения по отношение на пенсионните права.

Румен Радев определи като повърхностни мотивите, с които беше отхвърлено електронното и ограниченото машинното гласуване. А Войнов подчерта, че налагането им върви много трудно в България.

"Свидетели сме на заобикаляне на изискванията на закона. Може би това е манталитет на политическата класа, която се страхува от нововъведенията. Причината не е в осигуряването на средствата", коментира икономистът.

"Електронното гласуване би било още една вратичка да се оспори честността на изборите", каза по темата доц. Румяна Коларова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

русская сволочь

преди 5 години

Президента е една изтривалка на руския патриарх Гундяев! И ако това е български президент а не ***!!!

9

Анонимен

преди 5 години

Естествено, че нарушения има - след като на хората, придобили право на пенсия им се забранява да работят само в администрацията това е дискриминация. Закона не визира пенсионерите като цяло, а само назначаването им по определен закон за държавния служител. Утре по същия начин може да решат, че в държавната администрация няма да работят хора, които носят обувки номер 44, или да изключат хората ненавършили 31 години, или пък да изключат хората неподкрепящи ГЕРБ. Група хора се отделя по признак...

8

Анонимен

преди 5 години

Президентът все повече се конфронтира с правителството на всяка цена и по всеки повод.Какво друго да се очаква от *** и завистлив ***?

fallback