Снимка: Президентство
fallback

"Ксенофобията и национализмът днес шестват в речите на политиците в цял свят. Но омразата и национализмът не са лекарство за никой проблем. Те няма да преборят неравенството и липсата на справедливост в обществото ни. Само слабите лидери управляват със страховете на хората." Това е заявила вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателния събор по повод 75-ата годишнина от разстрела на шестте ястребинчета, цитирана от прессекретариата на президента.

Тя припомнила думите на 7-годишния Стойне: "Не ме убивайте, аз съм малък", и подчертала трагичното безсмислие на смъртта на 18 невинни души, сред които 6 деца.

Вицепрезидентът определила като недостойни опитите за пренаписване на историята.

"Последните години самозвани научни работници, общественици, политици казват, че няма защо да се помнят тези дати от българската история и да присъстват в учебниците на децата ни. Уроците на историята са тежки, но горко на тези, които не ги помнят и не ги предават на поколенията", отбелязала Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочила още, че е наш дълг да разказваме за тази трагедия на децата си, за да ги предпазим от опасностите в този страшен свят, в който човешките ценности нямат значение.

"Ще предаваме на поколенията историята, за да се чувстваме силни като народ, който всеки път въстава срещу несправедливостта, срещу разделението и омразата, която трайно се настани в обществото ни. В един народ, оцелял над 13 века, няма място за разделение", заявила Илияна Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

опетков

преди 5 години

Бившата ТВ водеща Йотовица, да не се опитва да рздава от малкото акъл, който и без това няма. Съединение няма и не може да има докато комунистите, не се покаят, не признаят вината си за хилядите избити, за пропиляните години на редица поколения българи, за робското служене на чужда държава, за измамените надежди на вярващите в светлото бъдеще, не разпуснат партията си и не върнат заграбените богатства.

80

опетков

преди 5 години

До Ж Като чета пък твойта версия, историята си я чел само от книгата за история на БКП. А какво ще кажеш за атентата през 1925г, за "Септемврийското въстание", правено по поръчка от Москва от страхливците и агенти на НКВД Коларов и Димитров?

79

Провалилата се БСП

преди 5 години

Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на Българи

fallback